29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Аварія на каналізаційній станції в Житомирі: екологи підрахували збитки і звернулись до правоохоронців

Аварія на каналізаційній станції в Житомирі: екологи підрахували збитки і звернулись до правоохоронців

  • 26 серпня, 2021 16:24
Держекоінспекція розрахувала майже 23 млн грн збитків за забруднення річки Тетерів, що спричинила аварія на головній каналізаційній насосній станції КП "Житомирводоканал". Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.
 

"Щодня наші фахівці відбирали проби води та здійснювали їх лабораторну експертизу, за результатами якої зафіксовано відхилення від норми за вмістом аміаку, нітриту, нітрату, заліза, фосфату, хімічного та біохімічного споживання кисню, завислим речовинам. Також зафіксований низький вміст розчиненого кисню у воді (від 0,9 мг/куб. м до 2,8 мг/куб. м при нормі не менше 4 мг/куб. м). Працівники відділу інструментально-лабораторного контролю ДЕІ також відібрали зразки ґрунту, на який потрапляли нечистоти. Там виявлено перевищення вмісту амонію в 3 рази, фосфору в 1,5 рази, хлоридів в 2,5 рази", – повідомив Андрій Мальований.


Зазначається, що в результаті аварії водоканал скинув до Тетерева 120 тис. куб. м неочищених стічних вод. Це не лише забруднило річкову воду, але спричинило масову загибель риби – понад 27 тис. одиниць.

Розраховано колосальні суми збитків довкіллю: 
 
  • за скид неочищених стічних вод 13,1 млн грн; 
  • за загибель водних живих ресурсів 8,9 млн грн;
  • за забруднення  земельних ресурсів майже 880 тис. грн.

На директора "Житомирводоканалу" ДЕІ склала адмінпротокол щодо порушення правил охорони водних ресурсів. Також екологи спрямували матеріали до правоохоронних органів.


Передісторія


В ніч на 7 серпня на головній каналізаційній насосній станції Житомира був затоплений машинний зал. Працівникам КП "Житомирводоканал" не вдалося врятувати насосне обладнання від затоплення і неочищені стоки почали потрапляти до Тетерева.

8 і 9 серпня скид стоків продовжився. У Тетереві зафіксували масовий мор риби.

В ніч на 10 серпня на головній каналізаційній насосній станції Житомира запустили один з насосних агрегатів. Проте, він попрацював лише декілька годин та зупинився.

Вночі 11 серпня працівникам КП "Житомирводоканалу" вдалося запустити один з насосів та розпочати перекачувати стоки на очисні споруди.

12 серпня в усіх точках відбору рівень розчиненого кисню у воді перебував у нормі.

13 серпня мер Житомира назвав ймовірні причини аварії.
Поділитись

Новини по темі: