12 травня, 2024
Ми в соцмережах

Культура на часі: що з доходами українських театрів

  • Фото: YC.Market
  • 28 квітня, 2024 16:54

Команда YouControl.Market проаналізувала фінансові показники українських театрів за допомогою даних з відкритих джерел.

НАСАМПЕРЕД. На момент виходу дослідження, актор Житомирського академічного музично-драматичного театру ім. І.Кочерги О. Литовченко на сторінці у Фейсбук повідомив, що Житомирська ОВА не знайшла коштів для фінансування трьох житомирських театрів. Як повідомляє актор, з травня всі працівники не отримуватимуть зарплату, а театри вимушено закриваються.

Фінансування закладів виглядає так (дані spending.gov.ua, що містяться в YC.Market): 

  • Житомирський музично-драматичний театр ім. Івана Кочерги у 2023 році у якості розпорядника державних коштів витратив 22 млн грн (штат - 143 людини); 
  • Житомирська обласна філармонія розпоряджалася 20 млн грн публічних коштів (штат 171 людина);
  • Житомирський академічний театр ляльок з місцевого бюджету отримав 9,2 млн грн (штат 50 людей). 

 

Державне фінансування театрів

 

У 2023 році на  підтримку національних театрів тільки за програмою “Фінансова підтримка театрів” (КПКВК 3801110) держава виділила понад 1,3 млрд грн. 

Загалом із державного бюджету за даною програмою фінансуються 8 театрів. За даними YC.Market, найбільше коштів за у 2023 році отримав Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г.Шевченка — понад 322 млн грн, найменше — Франківський драмтеатр — майже 45 млн грн.Необхідно зазначити, що більшість отриманих від держави коштів, театри спрямовують на заробітну плату співробітників та сплату податків. Ще частина йде на сплату комунальних послуг і лише кілька відсотків на нове обладнання чи оновлення декорацій.

 

Які ж театри у 2023 році заробили найбільше? 

 

Усі національні театри у 2023 році заробили більше, ніж у 2021 році. Тільки Одеський оперний театр у 2023 році не перевищив свій рівень чистого доходу 2021 року.

Найбільше доходів серед національних театрів за 2023 рік згенерував Театр опери та балету імені Т. Шевченка — більше 53 млн грн. Майже 46 млн грн чистого доходу отримав Театр Франка, ще 31,5 млн грн доходу отримала Львівська опера.

Найбільший чистий дохід серед театрів комунальної власності у Київського театру оперети — майже 157 млн грн. Понад 70 млн грн чистого доходу згенерував Київський театр опери та балету для дітей і юнацтва, ще понад 67 млн грн — Молодий театр.

Звертаємо увагу, що як показує аналітика даних, комунальні театри включають у чистий дохід і кошти отримані з місцевих бюджетів, які використовують для ведення своєї основної операційної діяльності. 

Як зазначають у Національній спілці театральних діячів України 2023 році кількість глядачів однозначно збільшилася, оскільки театри призвичаїлися до нових умов, а глядачі потребують емоцій та вражень. Театри стали доступними раніше, ніж відновилася концертна діяльність естрадних виконавців, тож в цю паузу глядачі обрали театр і залишилися там.

У підсумку, попри все, українське театральне мистецтво користується сьогодні попитом та популярністю серед широких мас. Однак, театрам ще далеко до того “успіху”, який в країні мають онлайн-казино. Так, для прикладу, за даними Держстату букмекерська компанія ТОВ "ФАВБЕТ" згенерувала майже 10 млрд грн чистого доходу у 2023 році.  А це у 43 рази більше, ніж заробили минулоріч вісім національних театрів разом. 

Специфіка дослідження театральної сфери

 

  • Кількість театрів зазначена без урахування тимчасово-окупованих територій.
  • Для аналізу ми обрали компанії, що ведуть діяльність за КВЕДом 90.01 “Театральна та концертна діяльність”. 
  • Для аналізу державних театрів та приватних компаній використали показник “чистий дохід”. 
  • Для аналізу коштів із державного бюджету, котрими розпоряджаються театри, відфільтрували театри за програмною класифікацією 4010 “Фінансова підтримка театрів”. 
  • Фінансові показники проаналізовані на основі фінансової звітності, котру щорічно подають компанії (Держстат). 
  • У даний аналіз не включені театри, театральні колективи, артисти,  котрі здійснюють бізнес діяльність як ФОПи.

Нагадаємо, ми писали, що у Житомирі через брак фінансування театри і філармонія можуть піти на канікули без зарплати.

Закохані в роботу артисти та захват маленьких глядачів: за лаштунками житомирського театру ляльок.

Поділитись

Новини по темі: