19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Житомир хоче відмовитись від газу і опалювати будівлі тріскою та сміттям

Житомир хоче відмовитись від газу і опалювати будівлі тріскою та сміттям

  • 11 січня, 2022 8:44
Житомир протягом наступних трьох років планує замістити 60-65% газу, який наразі споживається для опалення, за рахунок чотирьох теплоелектроцентралей (ТЕЦ), що працюють на трісці, і ще 30% - за рахунок спалювання RDF-палива.

Про це повідомив мер міста Сергій Сухомлин під час "круглого столу" на тему централізованого опалення, інформує "Інтерфакс-Україна".
 

"Собівартість 1 Гкал теплової енергії (ТЕЦ на трісці - ред.) становить приблизно 1100 грн за середньої ціни в Україні 2000 грн (газові ТЕЦ - ред.). Причому це ми ще розуміємо, що теплокомуненерго отримують пільговий газ від "Нафтогазу". Реальна ринкова ціна була б значно вищою", - повідомив Сухомлин.


Міський голова зазначив, що зазначена вище перша ТЕЦ на трісці за грантові кошти уряду Швейцарії та бюджету міста вже запущена та виробляє електроенергію (1,1 МВт), забезпечуючи потреби комунального підприємства в е/е.

За його словами, друга потужніша ТЕЦ на трісці буде побудована за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), інші дві - приватними інвесторами у період 2022-2023 років.

При цьому третину газового балансу Житомира буде заміщено за рахунок спалювання RDF-палива (складається з відходів, що залишилися після сортування сміття, - ред.) Його виготовлятимуть на сміттєпереробному заводі.

Мер додав, що така модель мультиплікується у багатьох містах України, зокрема з населенням понад 100 тис. осіб. 
 

"Кожне українське місто виробляє стільки сміття, що це фактично 30% заміщення газу в будь-якому місті. Так, у Житомирі 40 тис. тонн RDF, отриманих зі сміттєпереробного заводу, еквівалентно 20 млн куб. м газу, що є заміщенням третини балансу газу в місті", - пояснив Сухомлин.


Він також додав, що місту вдалося скоротити втрати у тепломережах до 6% за нормативного рівня, який дозволено закладати у платіжки, 12%. 
 
Поділитись

Новини по темі: