Тиждень Масниці завершився Прощеною неділею. З цього тижня починається Великий піст, який триває до Великодня. Він повинен супроводжуватись не лише обмеженням у харчуванні, але й присвяченню часу душі. В цей період варто відмовитись від звичних спокус і насолод та віддатись посиленій молитві, любові до ближніх.
Журнал Житомира вирішив розповісти що можна їсти у піст, кому не варто його дотримуватись та як слід поводити себе у цей період.
Походження Великого посту
Достовірно не відомо звідки взялася традиція постити перед Великоднем. За однією з найбільш популярних теорій, він був встановлений в памʼять подвигу Ісуса Христа, який провів 40 днів в пустелі без їжі та води. За іншою, в давні часи період Пасхи вимагав духовних та фізичних самообмежень, що сприяли очищенню душа та тіла.
Фото: ікона "Свята Чотиридесятниця"
Священнослужитель про піст
Настоятель храму Великомученика Феодора Стратилата в Бахмуті, отець Сергій, розповів про основні правила Великого посту.
«Постити треба розумно: головне, щоб постила душа. В піст Церква радить перш за все не пити кров ближнього і не їсти ближнього, не обговорювати чиїсь гріхи, а звертати увагу перш за все на свої. Це час покаяння та визнання своїх гріхів, до себе суворіше ставитись і судити себе, каятись в них, щоб їх не повторювати. Ось ідея цього Великого посту», — наголошує священик.
Фото: парафія храму Великомученика Феодора Стратилата
В дні посту варто приділити більше часу молитві, звернути увагу на свої думки та почуття, очистити душу від злих помислів, заздрощів, ненависті.
Церквою також забороняється близькість чоловіка з жінкою під час Великого посту, проте отець Сергій наголошує, що такі обмеження повинні бути узгоджені, адже піст не є примусовим.
«Звільняються від посту або отримують послаблення ті, хто харчується не зі свого столу — якщо не вони самі собі готують, а їм готують (наприклад в санаторії, у відрядженні, під час подорожі). Люди, які важко працюють, теж можуть послаблювати або звільнятись від посту. Воїни — вони знаходяться в екстремальних умовах, тому вони теж звільняються від посту», — наголошує отець Сергій.
Що не можна їсти під час Великого посту
В цей період з раціону вірян виключаються мʼясні та молочні продукти, будь-яка їжа тваринного походження. До таких відносяться:
- Ковбаса;
- Вершки, масло, сир, майонез, йогурт…;
- Яйця;
- Тваринні жири;
- Білий хліб;
- Шоколад, тістечка, морозиво, цукерки тощо.
Для служителів церкви піст ще суворіший. Основу їх раціону складає сухоїдіння та гаряча їжа без олії. Інколи дозволено рибу. В деякі дні тижня взагалі заборонено вживати їжу. Проте, парафіянам церкви зовсім не обовʼязково вдаватись до таких суворих обмежень.
Думка гастроентеролога: кому не варто обмежувати себе в їжі
За словами лікарки-гастрентерологині, Інни Ковальчук, не варто дотримуватись суворого посту вагітним, жінкам, які годують груддю, дітям та підліткам (у дівчаток неповноцінне харчування може призвести до гормональних порушень), літнім людям, людям з хронічними захворюваннями, діабетом, при порушеннях функцій щитоподібної залози. Обережними варто бути людям з високим артеріальним тиском.
«Навіть абсолютно здоровим людям готуватися до посту треба поступово, виключаючи ті чи інші продукти з свого раціону. Моя порада: не використовувати піст у якості дієти. різкі обмеження в їжі ведуть спочатку до втрати ваги, а потім – до такого ж стрімкого її набору, коли після посту зайві кілограми дуже швидко повернуться», — підкреслює лікарка.
За правильного підходу піст виявляється корисним для організму, оскільки допомагає очистити кров, судини, сприяє регенерації клітин, омолодженню організму. За словами експертів, зміни стають помітними вже на другий тиждень посту.
Зіштовхнулась лікарка і з негативним впливом посту на організм. Серед таких: нудота, головний біль, слабкість, потемніння в очах.
Інна Ковальчук наголошує, що виходити з посту треба також поступово, додаючи мʼясні страви та молочні продукти.Що можна їсти у Великий піст
Основу пісного харчування складають овочі та фрукти. Серед інших продуктів, які варто можна вживати під час посту, є такі:
- Сухофрукти та горіхи;
- Крупи;
- Боби;
- Гриби;
- Морепродукти;
- Рослинна олія;
- Випічка без яєць та продуктів молочного походження;
- Зелень;
- Соєві продукти.
Якщо говорити про напої, то в період посту варто збагатити свій раціон травʼяними настоями: липа, акація, мʼята тощо.
Приклад меню до Великого посту
Перша страва: пісний борщ із квашеною капустою
Фото: Зелена Садиба
Інгредієнти:
- 3 картоплини;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- 80 г пшона;
- 300 г квашеної капусти;
- Сіль, чорний перець.
Приготування:
1. Картоплю почистити, нарізати кубиками, , залити водою та поставити на вогонь.
2. Моркву та цибулю нарізати та обсмажити на соняшниковій олії.
3. Коли картопля буде готова , додати у воду промите пшоно та варити до готовності.
4. Після того, як пшоно звариться, додати у суп моркву, цибулю та квашену капусту.
5. Посолити та поперчити за смаком.
6. Варити поки капуста не стане мʼякою.
Друга страва: печений гарбуз з грибами та часником
Фото: Новини Ніжина
Інгредієнти:
- 500 г гарбуза;
- 200 г печериць;
- 30 мл рослинної олії;
- 60 г ріпчастої цибулі;
- 2 зубчики часнику;
- Сіль та перець за смаком;
- Спеції за смаком.
Приготування:
1. Гарбуз очистити від шкірки, нарізати кубиками. Викласти в жаростійку форму
2. Полити гарбуз олією, поставити до печі на 15 хв при температурі 180-200 градусів.
3. Цибулю та моркву нарізати та обсмажити на пательні разом з печерицями протягом 5-7 хв.
4. Додати засмажку до гарбузи.
5. Додати часник, сіль, перець та інші спеції за смаком.
6. Повернути страву до печі та продовжити готувати протягом 10-15 хв.
Салат із буряку, чорносливу та горіхів
Фото: 1000
Інгредієнти:
- 3 буряка;
- 100 г волоських горіхів;
- 150 г чорносливу;
- Олія рослинна;
- Сіль за смаком.
Приготування:
1. Буряк спекти чи зварити до готовності, остудити та нарізати кубиками.
2. Ядра горіхів можна підсмажити для хрумкості.
3. Чорнослив нарізати чималими шматочками.
4. Змішати всі інгредієнти та заправити їх олією. Додати сіль за смаком.
Десерт: рисова запіканка з фруктами і горіхами
Фото: Фермер
Інгредієнти:
- 200 г рису;
- 100 г яблук;
- 100 г груш;
- 10 г волоських горіхів;
- 1 ст.л. лимонного соку;
- 1 ст.л. соняшникової олії;
- 50 г цукру;
- 10 г ванільного цукру;
- Дрібка солі.
Приготування:
1. Ретельно вимити рис, залити водою, підсолити та варити до готовності.
2. Фрукти очистити від шкірки, нарізати тонкими скибочками.
3. Зʼєднати фрукти з горіхами, скропити лимонним соком, перемішати.
4. Викласти половину порції рису у змащену олією форму для випікання.
5. Зверху покласти фруктово-горіхову начинку, посипати цукром та ванільним цукром.
6. Викласти решту рису та полити олією.
7. Випікати в духовці при температурі 150 градусів протягом 20 хвилин.