Напередодні Журнал Житомира писав про початок Великого посту, його основні заборони та правила.
Під час Великого посту не можна їсти мʼясні, молочні продукти та їжу тваринного походження. Вважається, що саме ці продукти є джерелом білка та енергії для людського організму.
Щоб не нашкодити своєму тілу, варто знайти якісні замінники мʼяса, молока та тваринного жиру. Серед таких можуть бути:
- Соя;
- Боби;
- Насіння і горіхи;
- Крупи;
- Гриби;
- Сухофрукти.
Фото: Vegan Health
ЖЖ вирішив проаналізувати, чи є пісна їжа доступнішою за мʼясо, яйця та молочні продукти.
Отож, розглянемо середні ціни на мʼясо на житомирському ринку:
- Куряче філе — 147 грн/кг;
- Куряча печінка — 100 грн/кг;
- Куряче крило — 75,50 грн/кг;
- Куряче стегно — 103,50 грн/кг;
- Курячий фарш із філе — 180 грн/кг;
- Куряча тушка — 88,30 грн/кг;
Фото: JK Sloan
- Сало свиняче — 234 грн/кг;
- Бекон — 167 грн/кг;
- Окіст свинячий — 160 грн/кг;
- Фарш свинячий — 164,60 грн/кг;
- Стейк зі свинини — 244 грн/кг;
- Ошийок свинячий — 193,16 грн/кг;
- Вирізка свиняча — 218,80 грн/кг;
- Тазостегнова частина свині — 155,40 грн/кг;
- Свиняча лопатка — 156,50 грн/кг;
Фото: Emiliano Vittoriosi
- Свинячі реберця — 184 грн/кг;
- Яловича печінка — 85 грн/кг;
- Теляча грудинка — 187 грн/кг;
- Телячі ребра — 129 грн/кг;
- Фарш яловичий — 170 грн/кг;
- Яловича лопатка — 225 грн/кг;
- Яловича вирізка — 240 грн/кг;
- Яловича грудинка — 187 грн/кг.
Фото: Edson Saldana
В середньому для придбання 1 кг мʼяса потрібно витратити близько 165 грн.
Приблизна середня ціна на кілограм ковбаси в Житомирі становить 263 грн.
Ціна на курячі яйця у місті коливається від 60 до 78 грн за десяток. Тобто, середня ціна становить 69 грн/10 шт.
Середня цінова політика на молочні продукти:
- Молоко — 39,40 грн/л;
- Кефір — 35,50 грн/л;
- Сир кисломолочний — 15,20 грн/100 г;
- Сир твердий — 44,72 грн/100 г.
Фото: РБК-Україна
Скільки коштуватимуть замінники мʼяса та ковбаси в Житомирі
Крупи, які найкраще замінюють мʼясо:
- Квасоля — 98,66 грн/кг (це може бути сушена, консервована або заморожена квасоля);
- Сочевиця — 116 грн/кг ;
- Нут — 124 грн/кг.
Фото: Shelley Pauls
Середня ціна круп, що містять аналогічний мʼясу вміст білка, складає 112,90 грн/кг. Вона дещо менша за ціну кілограма мʼяса.
Горіхи:
- Волоські — 33 грн/100 г;
- Арахіс — 46,83 грн/100 г;
- Фундук — 109,50 грн/100 г;
- Кешʼю — 108 грн/100 г;
- Фісташки — 99,45 грн/100 г.
Фото: То є Львів
В середньому на купівлю горішків доведеться витратити 79,40 грн/100 г. Купувати горішки в Житомирі краще на базарі. Там їх якість вища, а ціна доступніша.
Альтернативою коровʼячому молоку є:
- Соєве молоко — 123,20 грн/л;
- Гречане молоко — 52 грн/л;
- Вівсяне молоко — 67,50 грн/л;
- Мигдалеве молоко — 120 грн/л;
- Кокосове молоко — 100,60 грн/л.
Фото: Memoram
Щоб додати до ранкової вівсянки чи кави рослинного молока, потрібно буде заплатити близько 92,66 грн/л.
Залишилось кілька продуктів-замінників мʼяса, про які ще не згадали:
- Гриби — середня ціна на найпопулярніші серед українців печериці становить 68,80 грн/500 г;
- Сухофрукти (чорнослив, курага) — 149 грн/250 г.
Фото: Agro Day
Отже, якщо порівнювати ціну мʼяса та ковбаси із цінами на крупи, горіхи та гриби, то купівля пісних продуктів обійдеться дещо дешевше. Яйця сьогодні також не можна назвати доступними. Якщо порівнювати ціни на молоко та його замінники, то соєве чи горіхове молоко дорожче.
В загальному ЖЖ може зробити висновки, що рослинна продукція (крупи, горіхи, гриби) справді доступніша за мʼясну, ковбасну та молочну.