3 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Лукашенко та Путін домовилися про розгортання військ: наскільки ймовірний напад з білорусі

Лукашенко та Путін домовилися про розгортання військ: наскільки ймовірний напад з білорусі

  • Фото: ілюстративне
  • 11 жовтня, 2022 10:27

Олександр Лукашенко 10 жовтня заявив, що росія і білорусь домовилися про розгортання спільного регіонального угруповання військ.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на прокремлівське видання "РИА Новости".

"У зв'язку із загостренням на західних кордонах Союзної держави ми домовилися про розгортання регіонального угруповання російської федерації та республіки білорусь. Це все за нашими документами. Якщо рівень загрози досягає нинішнього рівня, як зараз, ми починаємо задіювати угруповання Союзної держави", - заявив президент білорусі.

За словами Лукашенка, основу цього угруповання складають збройні сили білорусі.

Він заявив, що формування цього угруповання вже почалося: "Воно йде вже, по-моєму, протягом двох днів. Віддано було моє розпорядження, щоб ми приступили до формування цього угруповання".

 

Загроза нападу з боку білорусі. ISW оцінив вірогідність атаки

 

Малоймовірно, що армії рф та білорусі атакують Україну з півночі, попри заяви диктатора Олександра Лукашенка. Такого висновку дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти стверджують, що попри заяву Лукашенка про те, що білорусь та росія розгортають регіональне угруповання військ, вони не визначили чітких параметрів цього розгортання.

Зазначається, що російський компонент будь-яких формувань угруповання в білорусі, швидше за все, складатиметься з мобілізованих росіян низької готовності, які, ймовірно, не становитимуть значної військової загрози для України.

До складу цього угруповання росіяни можуть поставити 1-шу гвардійську танкову армію, 20-ту загальновійськову армію та десантні частини, які зазнали великих втрат в Україні та мають низьку боєздатність. 

Аналітики вважають, що Кремль може спробувати використати додаткові сили в білорусі, щоб скувати Сили оборони України біля Києва та запобігти їх передислокації в інші місця для участі у контрнаступах. 

Поділитись

Новини по темі: