Кроки впровадження регіональних програм реалізації обговорювали на нараді із заступником керівника Офісу Президента Олексія Кулеби, міністром освіти та науки Оксеном Лісовим, керівником команди реформи шкільного харчування Орестом Степаняком та начальниками обласних військових адміністрацій з усієї країни.
Про це повідомив голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.
Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Ці обласні програми були розроблені з урахуванням місцевих особливостей за підсумками 19 регіональних форумів, які провела команда реформи шкільного харчування.
Житомирщина вже давно є активним учасником реалізації реформи шкільного харчування. У період з 2020 по 2023 рік на модернізацію їдалень у школах та впровадження здорового харчування для наших дітей було спрямовано понад 135 мільйонів гривень з державного й обласного бюджетів та кошти громад.
В 75 закладах загальної середньої освіти були модернізовані харчоблоки. Встановлено сучасне технологічне обладнання, проведено ремонти обідніх залів, закуплено нові меблі, впроваджено нові меню та форми харчування. Це все сприяє покращенню умов для наших дітей, роблячи їхнє харчування не лише смачнішим, але й здоровішим.
У 10 територіальних громадах області 87 закладів загальної середньої освіти обслуговуються за допомогою кейтерингу, а 61 – за допомогою аутсорсингу. У Житомирі у 28 закладах освіти впроваджено дабл-меню, а в 32 закладах Житомирської міської територіальної громади організовано триразове харчування дітей з режимом повного дня.
Для підвищення рівня підготовки персоналу шкільних їдалень у 2024 році планується створення трьох «кулінарних хабів». На базі ДНЗ «Центр сфери обслуговування Житомира» вже функціонує навчально-практичний центр громадського харчування, який одночасно виконує функції кулінарного хабу. Тут кухарі закладів освіти проходять перепідготовку та підвищення кваліфікації. За період 2021-2024 років таке навчання пройшли 586 кухарів. Також завершуються роботи зі створення ще двох кулінарних хабів на базі Житомирського професійного ліцею та Коростишівського професійного аграрного ліцею.
У 2024 році, держава запланувала виділення додаткових коштів у вигляді субвенції на модернізацію їдалень. Для участі в цій програмі вісім закладів освіти області підготували відповідні проєкти. Також ведуться перемовини з міжнародними партнерами задля залучення додаткового фінансування.
Журнал Житомира писав, що у Житомирі хочуть запровадити безлактозне меню у школах - для безбар’єрності в освіті
На два кулінарні хаби спрямовано 3 млн грн з бюджету Житомирської області.
У Житомирі діятиме кулінарний хаб: реформа шкільного харчування триває.