19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

У Житомирі діятиме кулінарний хаб: реформа шкільного харчування триває

  • Фото: ЖМР
  • 28 лютого, 2024 20:08

Освітні заклади готуються до впровадження наступних етапів реформи шкільного харчування на період до 2027 року. У Житомирі проходить форум, що об'єднав громади Житомирщини та є унікальним майданчиком, де презентували вже досягнуті успіхи. Тут — і представники житомирського бізнесу, які представили свою продукцію, адаптовану вже до нових стандартів.

Про це 28 лютого повідомляє Житомирська міськрада.

Орест Степаняк, голова Національної асоціації громадського харчування та керівник Проєктного офісу шкільного харчування озвучує основні стратегічні напрямки:

  • спроможність громад впроваджувати реформу — фінансова та інституційна. Каже, тут в допомогу є різні джерела фінансування, зокрема і донори-партнери.

У громаді мають вміти та розуміти, як реалізовувати реформу та що саме потрібно змінювати;

  • модернізація інфраструктури — інтер'єру та самого технологічного процесу. Сучасне устаткування має полегшити роботу кухарів, пришвидшити процес приготування та покращити якість;
  • комунікація здорового харчування на всіх рівнях;
  • кадровий потенціал.

У Житомирі діятиме кулінарний хаб. Його створять на базі навчального закладу "Центр сфери обслуговування міста Житомира".

"Тут зможуть пройти навчання та підвищити кваліфікацію всі кухарі Житомирщини. Нові підходи у закладі вже впроваджують. Здобувачі освіти представили на форумі розроблені технологічні картки, декілька видів обідів комплексного шкільного харчування, а також випічку хліба та кондитерки на органіці", - розповіла директорка профтехзакладу Світлана Мосейчук.

З вересня у профтехзакладі готуватимуть нових фахівців — кухарів закладу освіти.

На форумі вручили відзнаку Валентину Арендарчуку, директору департаменту освіти Житомирської міської ради. Адже якість харчування у школах та садочках нашої громади змінюється в позитивний бік. У попередні роки модернізували харчоблоки житомирських освітніх закладів, кухарі пройшли навчання.

Та надважливо ще й те, щоб здорові харчові звички дітей йшли від родин. Про це говорить й Ірина Шумік, генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти й науки України. Каже, в школах на батьківських зборах про це окремо варто говорити, бо зміни у філософії харчуванні дітей — це насамперед покращення якості їхнього життя.

Поділитись

Новини по темі: