23 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Літописний водний шлях: вчені на древніх човнах пропливуть від Коростеня до Києва

Літописний водний шлях: вчені на древніх човнах пропливуть від Коростеня до Києва

  • 12 квітня, 2019 10:45
У Коростені на Житомирщині в суботу, 13 квітня, стартує експериментальне дослідження літописного шляху до Києва. Команда із п’яти осіб пройде його на трьох давніх човнах-репліках річками Уж, Прип’ять та Дніпро, повідомляє Укрінформ.
 

«Це буде фундаментальне наукове дослідження і відтворення стародавніх водних засобів, які реконструйовані на основі археологічних знахідок. Ми перевіримо ходові можливості човнів-реплік, а також добре відому ще з середини Х століття історію про те, як древлянські посланники з Коростеня пройшли водним шляхом до Києва, долаючи численні перешкоди», - розповів керівник Житомирської археологічної експедиції Інституту археології НАНУ Андрій Петраускас, який безпосередньо братиме участь у водній переправі.


За словами науковця, усі три дерев’яні човни, які вирушать у водну мандрівку, виготовлені не лише за давньою технологією, а й з використанням реконструйованих тогочасних інструментів.

«Ми розглядаємо літописний водний шлях від Коростеня до Києва як перспективний туристичний маршрут, а також екологічний проект. Ця експедиція дозволить дослідити торговельний та культурний потенціал шляху», - додав керівник археологічної експедиції.

Захід «Літописний водний шлях від Коростеня до Києва» розпочнеться у суботу, 13 квітня, о 12.00 у коростенському парку «Древлянський» з купальні рівноапостольної княгині Ольги. До Києва, в акваторію поблизу Вишгорода, мандрівники планують прибути 20 квітня.

Реконструкція водного шляху відбуватиметься в рамках першого міжнародного історико-культурного фестивалю «Добриня Фест», що пройде у Коростені 15-16 червня. Його організатори обіцяють показати колекцію слов’янських та варязьких човнів-реплік ІХ-ХІІІ століть.
Поділитись

Новини по темі: