На Житомирщині триває сезон виробництва цукру 2025/26. Про це повідомили в Департаменті агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації.
«У поточному році цукрові буряки в усіх категоріях господарств області вирощувалися на площі 4,8 тис. га, що на 1,9 тис. га менше, ніж у 2024 році. За оперативними даними, збирання солодких коренів уже завершено: накопано 235,1 тис. тонн при середній урожайності 494,9 ц/га», — йдеться у повідомленні.
Цього року вирощуванням буряків займалися ТОВ «Сігнет-Центр», ПАФ «Єрчики», ПСП «Сокільча», ПСП «Савеці» та інші господарства, однак основним виробником культури у 2025 році є ТОВ «Сігнет Центр».
Сезон цукроваріння в області стартував 27 вересня. У 2025 році переробку цукрових буряків на Житомирщині здійснює один завод — ТОВ «Сігнет-Центр», що розташований у селі Андрушки Житомирського району та входить до складу компаній SIGNET. Наявність цукрового заводу серед активів підприємства забезпечує вертикальну інтеграцію виробничого процесу — від вирощування буряків до виробництва готового цукру. Продукція реалізується під торгівельною маркою «Cygnet Agrocompany».
Станом на 01.12.2025 на завод уже надійшло 180 тис. тонн цукрових буряків, вироблено близько 24,0 тис. тонн цукру. Цукристість становить 17,14%, що на 0,27% більше, ніж минулого року.
Загалом ТОВ «Сігнет-Центр» у поточному сезоні планує переробити 205 тис. тонн цукросировини та виробити 30,0 тис. тонн цукру, що майже відповідає тогорічному показнику. Завершення виробничого сезону очікується до 12 грудня.
Річна потреба Житомирської області у цукрі для споживання населенням і промислових потреб становить 50,0 тис. тонн. З огляду на цьогорічне виробництво, перехідні залишки попередніх років та безперешкодне ввезення продукції торговими мережами з інших регіонів України, дефіциту цукру в області не прогнозується.
В Україні у сезоні 2025/26 до цукроваріння долучилося 27 заводів, тоді як торік працювало 29.
Раніше Журнал Житомира писав: на Житомирщині вже зібрали понад 60% зернових і зернобобових культур урожаю.