18 жовтня 2025 року у селі Гадзинка Глибочицької територіальної громади вперше на Житомирщині влаштували батл шкільних кухарів. В ньому взяли участь кухарі з 11 шкіл громади, які готували основні страви, десерти та напої. Під час батлу збирали гроші на потреби ЗСУ.
Лариса Прокуда та Світлана Гакалець - кухарки Левківського дитсадку "Золотий ключик", були в команді "Шалені бджілки". На батл приготували юшку, запечену картоплю, свинину у медово-гірчичному соусі, медовик та глінтвейн на вишневому соку. Родзинкою, каже Лариса, стала куряча медова юшка з імбиром. Про це інформує Суспільне.
"На юшку потрібно 2 кілограми курятини, 1 кілограм картоплі, моркви 250 грамів, цибулі 300 грамів, спеції, імбиру 50 грамів, 1 склянка меду", — розповіла Лариса Прокуда.
Жінка сказала, що у неї захищає державу племінник, і вони мріють про святковий стіл, який накриватимуть для військових після перемоги.
Старовинну українську рибну юшку, яку готували козаки, допомагала готувати Леся Погорелова, заступниця директора Левківського ліцею.
"Найунікальнішою козацькою стравою є "Щєрба Запорізька". Це те, що дає міць козакам після походу. Рибу дніпрову, гриби з лісів України, сало та галушки українські. Картоплі козаки не їли. І звичайно ці страва була наповнена хоробрістю та сміливістю", — сказала Леся Погорелова.
Про свою команду "Родинний Смаколенд" розповіла Валентина Новіцька, кухарка Гадзинського дошкільного закладу. З її слів, вони представлять на батлі всі родинні страви: "Мамин борщ", "Зятева картопля", "Березова каша від свекрухи", "Бабусині смаколики".
Галина Пакляченко приїхала з Житомира. Жінка розповіла, що на кулінарний батл завітала, аби скуштувати, що готують шкільні кухарі, та задонатити на українське військо.
"Людей потрібно об’єднувати навколо чогось, а ще краще навколо допомоги нашим захисникам. Це гарна ідея. А тут я взяла вареники з капустою, я їх дуже люблю", — сказала Галина Пакляченко
Ірина Бондар, українська борчиня вільного стилю, чемпіонка Європи, чемпіонка світу та Європи серед молоді та юніорів, — у складі журі на батлі шкільних кухарів. Ірина сказала, що їла банош і поставила найвищий бал.
"Спробувала банош, дуже смачний, із домашнім сиром і шкварками. Дуже сподобався, смак, як на Прикарпатті. Я оцінюю страву і за смаком, і за оформленням — дивимося, як оформлений стіл, як санітарні умови дотримані, яка подача, які тарілки, як подають", — сказала Ірина.
Це вперше серед шкіл і садочків громади відбулись змагання шкільних кухарів, розповіла Віра Рачковська-Долгих, начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Глибочицької громади.
"Цей захід покликаний розвіяти міф, що шкільна їжа нудна, несмачна, пісна, несолена, і діти не хочуть її їсти. Насправді сьогодні всі 11 освітніх закладів, які є у громаді, представили свої кулінарні шедеври і довели, що шкільна їжа не просто смачна, а й корисна. Ми побачили, що наші кухарі, окрім того, що готують смачно, ще й мають величезну фантазію", — сказала Віра Рачковська-Долгих.
Вона додала, що захід також спрямований на підтримку воїнів — є скриньки для донатів. Зібрані на заході гроші передадуть на потреби Збройних сил України.