24 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Україна сьогодні святкує День державного прапора

  • 23 серпня, 2021 8:03
23 серпня, напередодні Дня Незалежності, в Україні відзначається День Державного прапора. Це свято було встановлене на честь багаторічної історії України, а також з метою виховання поваги громадян до державних символів.
 

День прапора України: історія


Першим задокументованим використанням жовтого і синього кольорів був герб Львівської землі. У Грюнвальдській битві 1410 року проти хрестоносців билися і підрозділи, сформовані на землях, що входять до сучасної України.

У XVI-XVII століттях запорізькі козаки використовували хоругви різних кольорів, проте з XVIII століття стали використовувати переважно жовто-блакитні.

Деякі дослідники вважають відправною точкою розвитку нинішнього національного прапора України 1848 рік, коли під час революції в Австрійській імперії Головною руською радою у Львові вперше був використаний жовто-синій прапор.

У 1918 році офіційним прапором нової української держави став прапор з таким порядком смуг: зверху розташовувалася синя, внизу – жовта.

13 червня 1990 року синьо-жовтий національний стяг замайорів над Житомиром. Житомир став четвертим – після Тернополя, Івано-Франківська і Львова – обласним центром України і першим містом у Наддніпрянській – "Великій" Україні, де використання національної символіки було узаконено спеціальним рішенням міської ради і над будинком якої, поряд із прапором тодішньої Української РСР було встановлено прапор майбутньої Незалежної України.



18 вересня 1991 року президія Верховної Ради України своєю постановою фактично надав синьо-жовтому полотнищу статус офіційного прапора країни. З цього дня під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, приймати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, він вивішується в ООН.

28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову, в якому описано, що Державний прапор України "являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3".

23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український стяг до сесійної зали Верховної Ради. Освячення Національного прапора було проведено священиком Петром Бойком. Саме до цієї події і прив'язаний указ президента України Леоніда Кучми, про який говорилося вище.

В 2009 році президент України Віктор Ющенко вніс зміни до цього указу, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.
 

Як святкуватимуть у Житомирі


У Житомирі в сквері, де раніше стояв пам'ятник Леніну, встановили 50-метровий флагшток з величезним прапором України.



Фото: Олександр Оліщук


З нагоди відзначення Дня державного прапора у Житомирі запланована низка заходів, зокрема о 9:00 на майдані Соборному відбудеться урочисте підняття прапора розміром 14 на 8 метрів. До 12:30 години буде частково обмежений рух на Соборному майдані.
 
  • 9:00 – урочисте підняття Державного Прапора України на майдані Соборному;
  • 10:30 – відкриття реставрованої будівлі магістрату (вул. Кафедральна, 3);
  • 11:00 – церемонія урочистого підняття Державних Прапорів України на честь загиблих та померлих воїнів АТО/ООС та покладання квітів на Смолянському військовому кладовищі (вул. Селецька, 9);
  • 12:30, 18:00 – урочистий захід "Ти у мене єдина" в Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги.
Поділитись

Новини по темі: