29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Євросоюз визнав українські COVID-сертифікати: що це значить

  • 19 серпня, 2021 14:39
ЄС офіційно визнав, що українські COVID-сертифікати в застосунку "Дія" відповідають європейським. Українці знову зможуть безпечно подорожувати без обмежень, які спричинила пандемія. Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації, Міністерство охорони здоров’я та Європейська комісія.

У Єврокомісії заявили, що ЄС офіційно визнав українські COVID-сертифікати й готовий приймати їх з 20 серпня. Україну під’єднають до європейської системи сумісності сертифікатів, інформує видання "Букви".

Також повідомляється, що сьогодні Єврокомісія прийняла рішення про еквівалентність не лише для України, а й для Північної Македонії та Туреччини.
 

“Це означає, що країни будуть підключені до системи ЄС і що COVID-сертифікати, видані Північної Македонією, Туреччиною й Україною, будуть прийматися в ЄС з завтрашнього дня на тих же умовах, що і цифрові COVID-сертифікати ЄС“, – йдеться в повідомленні.


У заяві зазначено, що визнання сертифікатів вакцинації є взаємним.
 

“Коли ми разом боремося з пандемією, наші партнери також є невіддільною частиною спільної безпеки. Я вітаю Україну, Північну Македонію і Туреччину в нашій системі цифрових COVID-сертифікатів і сподіваюся, що найближчим часом до нас приєднаються ще більше наших сусідів”, – заявив єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгелі.


COVID-сертифікат – це цифровий документ у “Дії”, який підтверджуватиме вакцинацію, негативний результат ПЛР-тесту або те, що людина одужала від коронавірусної хвороби. 

Кабінет Міністрів визначив термін дії COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. Український сертифікат вакцинації діятиме впродовж 180 діб. Окрім терміну дії COVID-сертифікатів, визначено також термін дії ПЛР-тестів – 72 години.
 

Хто може отримати COVID-сертифікат?


Український COVID-сертифікат можуть отримати три категорії осіб.
 

Особа, що пройшла повний курс вакцинації


Йдеться про особу, що отримала дві дози вакцини, оскільки в Україні не використовують однодозових препаратів.

Такий сертифікат українці отримають наступного дня після введення другої дози вакцини.

Пам’ятайте, що переважна більшість країн дозволяє в’їзд вакцинованим особам з певними обмеженнями. Зокрема, передбачається, що має сплинути  14 днів після другої вакцинації.

У ЦГЗ наголошують: навіть якщо людина згенерує цей сертифікат, її можуть не пустити за кордон, бо не сплинув передбачений термін.
 

Особа, що отримала негативний результат ПЛР-тесту

 
Такий сертифікат необхідний для невакцинованих осіб, які планують поїздку за кордон за умови наявності негативного результату ПЛР-тесту.
 

Особа, що має підтвердження факту одужання від коронавірусу


Українці зможуть отримати такий сертифікат, якщо перехворіли на коронавірус, а дані про це внесено до електронної  бази  МОЗ. Пам’ятайте, що ви не зможете отримати такий документ, якщо не звернулися до сімейного лікаря під час хвороби.
Поділитись

Новини по темі: