25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • На Соборному майдані демонтували постамент, на якому стояв пам'ятник Леніну. ФОТО

На Соборному майдані демонтували постамент, на якому стояв пам'ятник Леніну. ФОТО

  • 23 червня, 2021 8:57
У Житомирі майдані Соборному демонтували постамент, на якому до 2014 року стояв пам'ятник Леніну. Наразі на прилеглих територіях продовжують знімати гранітні плити.

На місці постаменту мають встановити 50-метровий флагшток з величезним державним прапором України, передає "Суспільне".

Також мають реконструювати територію прилеглого скверу. Роботи проводять на умовах співфінансування державного та місцевого бюджетів.
 

"У нас був тендер на реконструкцію скверу і будівництво флагштока. Переможцем стала компанія "КомфортБуд" з вартістю ремонтних робіт на 13 мільйонів 700 тисяч гривень. Співфінансування 50 на 50 – з державного та місцевого бюджетів. Все буде з гранітної бруківки, зокрема, центральна частина. Кругом скверу буде тротуарна плитка: по типу, як на Новому бульварі. Лавочки теж будуть як на Новому бульварі – антивандальні, з полірованого бетону: з дерев’яними накладками, з підсвіткою, з підзарядкою для телефонів. Нове освітлення буде і самого флагштока, і прапора, і скверу. Всі ці ялинки, які тут були до цього, все це залишається", – каже В'ячеслав Глазунов, керівник управління капітального будівництва Житомирської міськради.






Фото: Суспільне
 

Пам'ятник Леніну


Перший пам'ятник Леніну у Житомирі було відкрито 7 листопада 1922 року у формі бюсту.

У день похорону вождя 21 січня 1924 року на центральній площі міста, яку згодом було названо іменем Леніна, відбулася закладка нового пам'ятника революціонеру. 1 травня 1926 року його було урочисто відкрито.

Новий пам'ятник Леніну на тій самій площі було встановлено до 100-ліття від дня народження революціонера у 1970 році.

В ніч з 20 на 21 лютого 2014 року, під час подій Євромайдану та після масових смертей у Києві, на Соборній площі Житомира зібрався натовп протестувальників, що намагалися повалити пам'ятник Леніну. Накинувши на шию скульптури металевий трос та причепивши трос до вантажівки їм вдалося це зробити. Упавши, скульптура розломилася навпіл, голова скульптури відломилася.
 

Пам'ятник на Соборному майдані, 2009 рік
 

Пустий постамент після знесення
 

На постаменті розмістили фото загиблих героїв Житомирщини, 2014 рік

 

Новий сквер і 50-метровий флагшток


На честь 30-ї річниці незалежності на майдані Соборному у Житомирі встановлять 50-метровий флагшток, на якому майорітиме величезний прапор України.

За словами мера Житомира, розмір прапора складе 14 на 8 метрів.

Депутати міськради виділили на ремонт скверу та встановлення флагштоку 8,5 млн грн.







Поділитись

Новини по темі: