2 травня, 2024
Ми в соцмережах

Палац Терещенків у Житомирській області спробують повернути у власність громади

  • 27 травня, 2021 16:18
Цього року неоготичному маєтку Грохольських-Терещенків, що в селищі Червоному на Житомирщині, виповнюється 170 років. З них майже півстоліття він перебуває у напівзруйнованому стані. 

Місцева влада наразі працює над тим, аби повернути маєток у власність громади, передає "Суспільне".

Керівництво ОТГ впевнене, що коли маєток перейде у власність громади, можна буде добитися того, щоб він став культурною спадщиною Національного рівня.
 

"Це була б хороша перспектива його відновити. Моя позиція, що він обов'язково має перейти у власність громади і має бути відреставрованим. Зараз вже реставруємо власними силами вхідні ворота, які збереглися з тих часів", – розповіла Неля Безноско, секретарка Червоненської селищної ради.




У 2000 році палац Грохольських-Терещенків сесією Червоненської селищної ради передали в безоплатне користування монастирю Української православної церкви московського патріархату. Відтоді в палаці діє жіночий монастир. Що було зроблено в палаці з того часу та про бачення відновлення палацу в Житомирській єпархії журналістам коментувати відмовилися.

Секретарка селищної ради зауважила, що у монастиря немає можливості реставрувати палац.


 

"Вони дуже скромно там проживають. Щось вони трішки, звичайно, підтримують, щоб його не розкрали, не зруйнували далі, але ніхто нічого не робить. В свій час ще при Радянському Союзі маєток неправильно передали на баланс цукрового заводу, а не селищної ради. Тому потрібно ще з тих часів, з тих документів шукати можливість його повернення", – розповідає посадовиця.


Раніше повідомлялося, що Житомирська єпархія УПЦ МП вирішила продати історичну пам’ятку – палац Терещенків та земельну ділянку навколо нього. 


Історія палацу


Маєток Терещенків – це палац в смт Червоне Андрушівського району Житомирської області, збудований в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Норберта Еразма Грохольського, що володів селом.

Грохольський помер в 1863 році, згодом новий власник садиби Федір Артемович Терещенко трохи перебудував палац, а неподалік звів власне джерело прибутків – цукровий завод. Пізніше в ньому Терещенко Федір Федорович розташував авіамайстерню. У власності родини Терещенків, палац знаходився до Жовтневого перевороту 1917 року.

Після перевороту в будівлі знаходився притулок для безпритульних дітей. 

Під час окупації в будівлі була нацистська комендатура. Потім до 1990-х в палаці було розміщено ПТУ. Ближче до кінця ХХ століття палац швидко занепав і став руїною.















Фото: Суспільне
Поділитись

Новини по темі: