24 квітня, 2024
Ми в соцмережах

У Житомирі встановили 3-х метровий солом'яний Дідух. ФОТО

  • 6 січня, 2021 12:41
6 січня напередодні Різдва у Житомирі встановили величезний Дідух - символ урожаю, добробуту, багатства, зачинателя роду, духовного життя українців, оберега роду. 

Як пояснили у мерії, ініціатива зі встановлення у Житомирі одного із символів Різдва належить небайдужим житомирянам-благодійникам. 

Спочатку Дідуха розмістили на головній пішохідній вулиці нашого міста – Михайлівській, біля театру ляльок, а потім перевезли до Свято-Михайлівського кафедрального собору. 

Виготовлений Дідух із жита, його висота разом із зіркою більше 3-х метрів. Різдвяний Дідух стоїть на трьох ногах, які творять конусну форму, та має чотири канонічних рівні. Вінчається Дідух дванадцятикутною зіркою – символом Творця.



Існують дві версії, чому 6 січня із першою Різдвяною зіркою люди заносили у хату «хлібне дерево». За однією з них, коли на полі закінчувалися жнива, а селяни збирали урожай - це було справжнім святом. Щоб відзначити радісну подію, люди несли з поля до хати останній обжинковий сніп. 

Або кажуть ще, коли Ісус Христос народився в стаєнці, то було дуже холодно. У стіні Йосип знайшов шпарину і затулив її снопом із соломи. Звідтоді існує звичай на Святу вечерю застеляти підлогу в хаті сіном та ставити Дідух - символ затишку та тепла. Дідух ставили на найпочесніше у хаті місце - під образами.

Поділитись

Новини по темі: