25 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Житомирська область через 38 років може залишитися без лісу – дослідження

  • 27 серпня, 2020 13:45
За рік, із серпня-2019 до серпня-2020 року, в Житомирській області вирубали майже на 20% більше лісу, ніж за аналогічний період 2018-19 років. За такої динаміки Житомирщина може лишитися без лісу вже через 38 років.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного компанією EOS Data Analytics, Інститутом космічних досліджень НАН України та Державним космічним агентством України, передає Інтерфакс Україна.
 

"Рівненська область може залишитися без лісу вже через 30 років, а Житомирська - через 38. Якщо не уповільнити цього тренду, то за зазначений час може бути знищено 1,6 млн га і 2,3 млн га відповідно, які становлять площу лісів у цих областях. Навіть враховуючи висадку, відновлення лісу займає від 60 до 100 років, залежно від порід дерев", - наголошується в повідомленні EOS Data Analytics.


Дослідження проводили за допомогою технології супутникового аналізу, яку раніше використовували в рамках програми підтримки прозорого управління земельними ресурсами в Україні (Supporting Transparent Land Governance in Ukraine) з ініціативи Світового банку та за фінансової підтримки Європейського Союзу.
 

"Проблема вирубки українських лісів дуже резонансна і часто використовується в маніпуляціях. Передусім за відсутності незалежного інструменту, який гарантував би прозорий контроль змін лісового покриву і відстеження антропогенного чинника, котрий цьому сприяє. Сьогодні, завдяки цифровим технологіям, зокрема супутниковому моніторингу, можна мало не щодня відстежувати зміни, над чим наша команда і працює", - заявив директор із продажу EOS Data Analytics Роман Медведєв.


За його словами, вирубка дерев та іншої рослинності може призвести до важких екологічних проблем, таких як опустелювання, ерозія, зменшення родючості ґрунту, повені та вимирання популяцій диких тварин (зокрема внесених до "Червоної книги"). Це також збільшує ризик повторення катастрофічних пожеж весни 2020 року (у квітні в Житомирській області вогонь знищив п'ять населених пунктів).

Як повідомляв "Журнал Житомира", протягом 2011-2018 років найбільше лісів зникло у Житомирській області.
Поділитись

Новини по темі: