19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Тотальна вирубка Карпат - це міф. Найбільше лісу вирубують у Житомирській області

  • 27 листопада, 2019 14:24
Поширена думка про тотальну вирубку Карпат — це міф. Принаймні, ситуація в Карпатах значно краща, ніж на Поліссі. У найгіршій, першій четвірці регіонів, де найбільше вирубують ліси — Житомирська, Рівненська, Київська області, а також Волинь. Динаміку зникнення лісів протягом 2011—2018 років проаналізував портал Тексти.org.ua.

Більші абсолютні показники втрати лісу поліськими областями пояснюють кількома причинами.

У Поліських областях просто більше лісу. Наприклад, у Житомирській області площа лісових ділянок становить 1001,6 тис. га, в Івано-Франківській — 571,1 тис. га, у Рівненській — 729,3 тис. га, а в Закарпатській — 657 тис. га.



У карпатських областях більше, ніж на Поліссі, поширені вибіркові та поступові, а не суцільні системи рубок. «Поступові рубки» — це коли ліс вирубується не відразу, а за декілька заходів, з інтервалом від 3 до 20 років. За цей час встигає вирости молодий ліс, особливо це стосується планованих комерційних рубок (бюрократичною мовою «рубок головного користування»).

Наприклад, згідно з даними Держстату, у 2018 році суцільні рубки в Закарпатті проводилися на площі 548 га, а поступові та вибіркові — на площі 1245 га. А на Житомирщині навпаки: 5326 га — суцільні рубки, а поступових і вибіркових — лише 23 га.



У Карпатських областях значна площа лісів має статус неексплуатаційних (тобто тих, призначенням яких не є комерційна заготівля деревини), і в них обмежуються рубки.

Також портал склав графік втрат лісового покриву, де видно, що Житомирщина є абсолютним лідером.

Найцікавіше, що можна побачити на графіку — це те, наскільки піар щодо «мораторію на вивезення лісу» не відповідає дійсності. Мораторій — це типовий і правильний протекціоністський захід, спрямований на розвиток деревообробної промисловості в Україні, але він не має нічого спільного із захистом лісів. І це видно на графіку. 



Якраз у 2016 році, після його запровадження, відбулося дуже суттєве (у 3−4 рази для Полісся) збільшення вирубок. Втрати лісів зараз менші, однак вони все одно перевищують рівень 2015 року. Це пояснюється просто: мораторій у 2015—2016 діяв на все, крім сосни, а на Поліссі рубають якраз сосни.

На глобальному рівні ситуація з втратою лісів у нашій країні не найгірша.

Ми перебуваємо між Британією і Францією, ближче до нижчої частини графіка. Найгірша ситуація в Португалії, де втрати лісу за останні роки склали майже 7% території (близько 40% усіх лісів).

Поділитись

Новини по темі: