25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Частка історії Житомира: в підземеллі на Бердичівській розмістять цікаві експонати

Частка історії Житомира: в підземеллі на Бердичівській розмістять цікаві експонати

  • 25 січня, 2019 10:47
У центрі Житомира по вулиці Великій Бердичівській мали до грудня 2018 року відкрити скляне накриття провалля. Проте, відкриття перенесли, а у підземеллі вирішили розмістити цікаві експонати.

Про це в коментарі "20 хвилин" розповів спеціаліст управління капітального будівництва міськради Олександр Діхтяр.

"В зв'язку з тим, що внизу в проваллі вирішено зробити тематичну експозицію для того, щоб було цікаво, закінчення робіт трошки відкладається. Скоріше за все, відкриття буде, коли стане тепліше", - зазначив чиновник.

Що саме планують розмістити під склом повідомив директор та засновник народного музею історії ремесел "Ремісничий двір" Федір Євтушенко.
 

"Ми зараз робимо там інсталяцію купецького підвалу – погребу. Насправді там так і було, там були купецькі будинки. Тому в інсталяції будуть діжки з вином, пивом, посуд приблизно того часу. Трошки грошей буде старих, які зберігалися в таких місцях. Ймовірно, буде манекен з киркою та іншим інструментом, тому що існує легенда, навіть історичний факт, що з цього боку вулиці до казначейства, де зараз приміщення коледжу, робився підкоп. Ми зробимо фігуру людини, яка збирається копати підземний хід. 

Ідея з'явилася спільно з головним архітектором міста Житомира Юрієм Безбородовим, відомим краєзнавцем Георгієм Мокрицьким, який дуже багато розповів про цю добу історії нашого міста, та музеєм "Ремісничий двір". Це колективна ідея та робота. Матеріалами та оформленням буде займатися музей історії ремесел "Ремісничий двір", і це буде вважатися частиною експозиції нашого музею. Ми плануємо при погодженні з містом робити тимчасові експозиції на різні теми, які змінюватимемо кожні півроку-рік", - розповів директор музея.


За його словами, містянам та гостям Житомира буде цікаво дивитися на частинку історії нашого міста.

Нагадаємо, в жовтні 2016 року, під час ремонту вулиці, екскаватор провалився в підземеллі, яке виявилося старовинними підвалами. За задумом, їх вирішили перетворити в цікавий туристичний об'єкт. У травні 2018 року Юрій Безбородов представив ескіз майбутнього купола, у вигляді скляної піраміди. Однак, такий проект виявився занадто дорогим для бюджету Житомира.
Поділитись

Новини по темі: