26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • У мережі з'явився фото-архів пам'яток модернізму Житомира та області

У мережі з'явився фото-архів пам'яток модернізму Житомира та області

  • 27 листопада, 2018 15:11
В мережі Інтернет запрацював онлайн-проект «Монументальні пам’ятки пізнього модернізму Житомира й Житомирської області». На сайті проекту є інтерактивна мапа та фотоархів мозаїк, вітражів, скульптур та архітектурних об’єктів Житомирщини 1960-1980-х років.

«Процес декомунізації, розпочатий у 2015-му році, у межах якого, зокрема, знищуються об’єкти монументального мистецтва радянського періоду, гостро підняв питання про наше бачення власних історії та культури. На відміну від традиційного та зрозумілого живопису, роботи художників-монументалістів на державному рівні не визначаються як культурна спадщина. Розуміння цих творів ускладнюється, насамперед, відсутністю відповідних досліджень, які б могли стати базисом для виокремлення художньо цінних творів серед пропагандистських», - зазначається на сайті проекту.

На думку авторів, ретельне вивчення та інформування, замість заперечення та забуття, мають бути головними засобами у визначенні культурної спадщини України.

Проект зібрав фото декоративного оздоблення автопавільйонів, їдалень і холів на промислових виробництвах, пам'ятники.

Автори досліджували фотофонди, архіви, особові справи митців, протоколи засідань художніх спілок і рад, робили інтерв’ю із художниками або їхніми близькими, тому більшість об'єктів мають опис.
Поділитись

Новини по темі: