1 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Бьордвотчери спостерігали за птахами і фотографували їх у заповіднику на Житомирщині

Бьордвотчери спостерігали за птахами і фотографували їх у заповіднику на Житомирщині

  • Фото: Суспільне
  • 18 квітня, 2024 19:49

Троє бьордвотчерів проїхали сотні кілометрів, аби поспостерігати за птахами і пофотографувати їх у Поліському природному заповіднику на Житомирщині. Про це Суспільному розповіла старша наукова співробітниця Поліського природного заповідника Ольга Бєльська.

За її словами, нині бьордвотчинг став популярним. Дослівно "birdwatching" — спостереження за птахами.

"Це поняття вміщує набагато більше від простого птахоспоглядання. Це як змагання, це неймовірна спостережливість, а ще — перевірка талану. Адже фортуна посміхається лише наполегливим. Ну і без сучасної потужної техніки ніяк. Олександр Бурковський, Олег Шеремет, Олег Рожко та супроводжуючий їх Юрій Кузьменко приїхали на бьордвотчинг на Житомирщину. З Олегом Рожком я була знайома заочно завдяки його фотографіям, якими він поділився для облаштування плакатами екологічної та орнітологічної стежок. А тепер я мала змогу поспостерігати за його роботою", — розповіла науковиця.

Сичик-горобець. Житомирщина, квітень 2024 року. Фото Олега Рожка

Бьордвотчери у пошуках рідкісних птахів. Житомирщина, квітень 2024 року. Фото Юрія Кузьменка

Глухарка. Житомирщина, квітень 2024 року. Фото Олега Рожка

Найкращий час для спостережень — з середини квітня до кінця травня. У цей час листя ще немає, тому птахів краще видно.

"Зі свого досвіду знаю, що не так просто сфотографувати пташку. А потужна техніка ще й дуже важка. Тому важливо вміти не тільки побачити, але й вчасно зреагувати, щоб отримати гарні фотографії полохливих птахів. Бьордвотчери, незалежно від погоди та часу доби, наполегливо блукають лісом, шукаючи ту саму заповітну пташку. А ще вміють помічати красу навіть невеличкого моху, дбайливо ставитися до всього, що оточує. Це люди, які у професійній сфері зазвичай далекі від природи, проте знають про неї дуже багато", — сказала Ольга Бєльська.

Мох зозулин льон. Житомирщина, квітень 2024 року. Фото Олега Рожка

Кажан вечірниця. Житомирщина, квітень 2024 року. Фото Олега Рожка

Бьордвотчер Олег Шеремет розповів Суспільному, що це захоплення у нього з'явилося у 2019 році.

"Випадково натрапив на публікацію відомого в Україні орнітолога, науковця Максима Гаврилюка з Черкащини, який писав про орлана-білохвоста. Він мій земляк. Я родом із Золотоноші, з Черкащини. І коли він написав саме про ці краї, мені це чомусь запало в душу, бо скільки живу, я не знав, що поруч є такий птах величезний, я його не помічав ніколи. Тож я дістав старий фотоапарат і пішов орлана шукати. Я його знайшов і сфотографував, то був такий дуже-дуже технічний знімок. Але відтоді це переросло вже в захоплення", — розповів Олег Шеремет.

Нагадаємо, Ботанічний сад у Житомирі працює щовихідних. 

Дятел трипалий, самець. Житомирщина, квітень 2024 року. Фото Олега Рожка

Гусінь. Житомирщина, квітень 2024 року. Фото Олега Рожка

За його словами, на Житомирщині є унікальні види, які мало де в Україні можна зустріти.

"І Поліський природний заповідник теж унікальний. Там зустрічаються так звані бореальні види, північні, тайгові. Це і сич волохатий, і сова бородата, і сичик-горобець, і глушець, і орябки, і тетеруки. Там дуже-дуже цікаво. Надії було мало зараз туди потрапити, враховуючи воєнний час, але дякуючи адміністрації заповідника, дякуючи військовим, які дали дозволи, ми все-таки туди потрапили. І вдалося побачити, почути, сфотографувати багато цікавих видів. Ми дуже задоволені", — сказав Олег Шеремет.

Сичик-горобець. Житомирщина, квітень 2024 року. Фото Олега Рожка

Сич волохатий, Житомирщина, квітень 2024 року. Фото: Олег Рожко

Поділитись

Новини по темі: