18 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Загадкові історії замку Любомирських і палацу Терещенків – у проєкті «Українські палаци. Золота доба»

Загадкові історії замку Любомирських і палацу Терещенків – у проєкті «Українські палаци. Золота доба»

  • Фото: телеканал 2+2
  • 27 грудня, 2023 15:45

31 грудня о 10:45 на телеканалі 2+2 вийдуть фінальні епізоди другого сезону історичного циклу Акіма Галімова «Українські палаци. Золота доба». У проєкті покажуть початковий вигляд дивовижного замку Любомирських у Рівному та маєтку Терещенків у Денишах.

Про це розповідає пресслужба телеканалу 2+2.

В епізоді «Українські палаци. Золота доба: палац у Рівному» розкажуть історію втраченого замку князів Любомирських, який збудували на початку 18 століття. Маєток був окрасою міста і розташовувався на острові посеред озера. Дістатися до палацу можна було, перейшовши через містки в англійському, китайському і давньоримському стилях.

На території замку були зведені екзотичні споруди різних культур і з різних континентів: мінарет, театр під відкритим небом, фазарій, китайський храм, буддистська пагода і навіть мінікопія вулкана Везувій.


Фото: телеканал 2+2

У 20 столітті більшовики зрівняли палац із землею, тому сьогодні важко встановити навіть точне місце розташування будівлі. Однак знайдені артефакти розкривають важливу сторінку історії старовинного замку – до Любомирських маєтком володіла впливова аристократична родина Острозьких.

У другому випуску «Українські палаци. Золота доба: палац у Денишах» автори розкажуть про непросту долю родини українських цукрозаводчиків Терещенків та їхнього розкішного маєтку на Житомирщині. Ця садиба будувалася власницею Надією Терещенко як родинне гніздечко і коштувало сімейству захмарної суми.

Наприклад, кольоровий світлий цемент для палацу архітектор замовляв спеціально з Італії. Окремої уваги заслуговував парк поруч з маєтком, де були клумби, скульптури й фонтани. Цікаво, що на цій ділянці також знаходились ананасові та персикові оранжереї.

За легендою, під час будівництва власники могли заховати у палаці скарби, тому золотошукачі досі намагаються відшукати на території вже зруйнованої будівлі прикраси чи артефакти.


Фото: телеканал 2+2

Поділитись

Новини по темі: