27 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Дитяча книжка 1950-х років з відміткою житомирської бібліотеки допомогла залучити донати на ЗСУ

Дитяча книжка 1950-х років з відміткою житомирської бібліотеки допомогла залучити донати на ЗСУ

  • Фото: calameo.com
  • 19 березня, 2024 14:17

Днями на violity- майданчику для продажу та купівлі антикваріату та ексклюзивних предметів колекціонування було продано дитячу книжку «Про відважного Барвінка і коника Дзвоника» Богдана Чалого та Павла Глазового.

Книжка продавалась як благодійний лот на допомогу ЗСУ і 67 ставка визначила цінову пропозицію- 47 000 грн. Видання раритетне та надзвичайно рідкісне 1954 року, видане до 300 річчя воззʼєднання України з росією. 

Ця тоненька дитяча книжечка у 128 сторінок насправді є букіністичним раритетом. Яскравим свідченням цьому став хід торгів. Вони розпочалися в останній день зими й стартували з 1 гривні. Фінальною стала 67-а ставка у 47,001 гривню. Ці кошти будуть перераховані у волонтерський фонд, обраний за взаємною згодою продавця й покупця. Вони наближатимуть Перемогу, - йдеться в повідомленні.

На одній із сторінок переможного лоту печатка Житомирської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва з інвентарним номером. Це помітила Тетяна Парфентієва:

Працівниця відділу маркетингу та зв'язків з громадськістю Житомирської бібліотеки для дітей та юнацтва Олена Іщук пояснила факт печатки на фото:

"Автор оголошення продав НЕ БІБЛІОТЕЧНУ книгу, а власну, використавши зображення оцифрованої раніше книги і розміщеної на каламео (віртуальній книжковій поличці бібліотеки). Але радіємо, що книга і досі може бути продана за 47 тисяч гривень", - зазначила Олена Іщук.

Що відомо про видання

 

«Про відважного Барвінка і коника Дзвоника» – віршована казка, написана класиками української дитячої літератури – Богданом Чалим та Павлом Глазовим. Вона розповідає про пригоди квітки-козака Барвінка та його друзів та їхню боротьбу з військом лютого Осота, про щиру дружбу, відданість і взаємовиручку. Символічно, що саме цей твір нині допомагає боротьбі реальних українських козаків з невигаданим ворогом. 

Книжка вперше побачила світ у 1958 році в київському Дитвидаві.  Наклад склав 48 тисяч примірників, а відпускна ціна була 9 карбованців 50 копійок. Друге, перероблене, видання вийшло у 1964-му.

На окрему увагу заслуговують якісні кольорові ілюстрації авторства відомого мистецього подружжя – художників-графіків Віктора Григор'єва та Кіри Полякової. Малюнки не лише розкривають зміст книги, але й збагачують його, поглиблюючи розповідь та розкриваючи характери героїв. Створюючи образи Барвінка та інших персонажів книги, художники використали мотиви українського фольклору.

Звісно, раніше на Віоліті вже продавали схожі примірники за меншу ціну. Але в цьому випадку не останню роль зіграла чудова збереженість книжки. Ось як описує стан лота сам продавець: «Колекційний стан, трохи збиті кутки оправи, пожовтіння оправи (так проявився оригінальний клей), середина дуже гарна, мінімальні механічні пошкодження (трохи дуже маленьких отворів і вм'ятин в центрі деяких сторінок) та сліди читання, без печаток та слідів їх виведення, без неприємних запахів, домашнього зберігання».

Лідер торгів в коментарях висловив бажання перерахувати запропоновану за лот суму до фонду компетентної допомоги армії «Повернись живим».

Фото: calameo.com

Поділитись

Новини по темі: