12 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Кабмін схвалив проєкт бюджету на 2023 рік: майже 50% усіх грошей скерують на оборону

Кабмін схвалив проєкт бюджету на 2023 рік: майже 50% усіх грошей скерують на оборону

  • Фото: Кабмін
  • 14 вересня, 2022 13:02

Кабінет міністрів схвалив проєкт бюджету України на 2023 рік. Тепер він направляється на розгляд Верховної Ради. Майже 50% усіх грошей, а це 1,1 трлн грн, планують скерувати на сектор безпеки та оборони. Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

У порівнянні з бюджетом на 2022 рік у 2023-му видатків на безпеку та оборону буде більше ніж у 4 рази.

«Бюджет 2023 року — це бюджет для перемоги. Вже зараз ми чесно говоримо суспільству, що рік буде непростим. Війна це дуже дорого. Тому головне завдання — максимально ефективно використовувати кошти, які у нас є», — зазначив прем’єр. 

Другим пріоритетом Шмигаль назвав соціальні програми: пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішнім переселенцям, витрати на медицину та освіту. Загалом цей напрям становитиме ще 35% від усього запропонованого держбюджету — понад 800 млрд грн.

Мінімальна заробітна плата з 1 січня 2023 року стане 6700 грн. Надходження до держбюджету з власних доходів очікуються на рівні 1,28 трильйона грн, а видатки заплановані на рівні 2,57 трильйона грн. Щомісячний дефіцит бюджету оцінюють у понад 3 млрд доларів.

Усі інші видатки будуть скорочуватися. Основна стаття економії — зменшення видатків на органи державної влади на 15,6 млрд грн (зменшують кількість чиновників, урізають зарплати та премії, за винятком силових структур).

Також Денис Шмигаль відзначив, що макроекономічний прогноз на наступний рік є консенсусом між Урядом, Національним банком та міжнародними фінансовими організаціями, адже залежно від ситуації на фронті, економіка України у 2023 році, за його словами, може як впасти на 0,4%, так і зрости на 10 та більше відсотків.

«У рамках цього макропрогнозу економіка наступного року зросте на 4,6% у реальному вираженні та на 37% у номінальному. Середня зарплата орієнтовно складе 18,5 тисяч гривень, інфляція може сягнути 30%, середньорічний курс долара буде коливатися в районі 42 гривень», — сказав Прем’єр-міністр і підкреслив, що нинішній макроекономічний прогноз — це доволі консервативний сценарій, адже держава має бути готова до будь-яких варіантів розвитку подій.

Поділитись

Новини по темі: