23 грудня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • На житомирських ринках більше двох тонн овочів не допустили до продажу: перевищений вміст нітратів

На житомирських ринках більше двох тонн овочів не допустили до продажу: перевищений вміст нітратів

  • Фото: Журнал Житомира
  • 4 квітня, 2024 12:40

На житомирських ринках не допустили до продажу понад дві тонни ранніх овочів через перевищений вміст нітратів.

Про це на майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА розповів перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський.

Він зазначив, що в області працює 31 державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках. Вони перевіряють овочі та фрукти на вміст нітратів.


Фото: Журнал Житомира

Із середини лютого на ринках області працівників лабораторій не допустили до реалізації близько двох тонн ранніх овочів. В порівнянні з минулим роком, це мінус 80%.

«Лідером у загальній вазі залишається редька — 1088 кілограмів, огірок — 848 кілограмів. За кількісним показником зафіксовано перевищення норми в огірках в 2,5 рази, кабачків в 1,9 разів, редьки в 1,8 рази та капусти в 1,1 раз. На відміну минулорічних даних, на сьогодні в столовому буряці та цибулі перевищення норми нітратів не зафіксовано», — каже Ігор Волківський.


Фото: Житомирська ОВА

Походження овочів на житомирському ринку

Перші ранні овочі до Житомира прибувають із різних міст та країн: 

  • редиска — Одеса, Миколаїв;
  • капуста — Закарпаття;
  • огірки — Київ, Умань, Рівне, Житомир;
  • кабачки, помідори, перець — Туреччина.


За словами Ігоря Волківського, основною причиною збільшення вмісту нітратів в овочах є інтенсивне застосування мінеральних добрив.

«Нітрати це сіль, яка застосовується в якості добрива. Нітрати забезпечують ріст рослин, але велика їх кількість, яка накопичується в овочах, потрапляє в організм людини та шкодить здоров’ю», — наголошує  заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби.


Фото: Журнал Житомира

Рівень нітратів у овочах та фруктах

Ігор Волківський каже, що різні овочі здатні по-різному накопичувати нітрати.

Високий рівень накопичування нітратів характерний для: зелені, капусти, шпинату, руколи, кропу, петрушки, щавля, кінзи, зеленої цибулі, редису, буряка.

До середнього рівня накопичування нітратів належать: картопля, капуста, морква, огірок, перець, кабачок, гарбуз, редька, хрін.

До низького рівня накопичування нітратів належать: бобові, помідори, цибуля, диня, кавун та деякі фрукти.

Ігор Волківський наголошує, що шкодять організму не самі нітрати, а їх продукти окислення. Нітрити, що утворюються як під дією високої температури кип'ятіння, так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

«Приготовлені із свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів більш небезпечно може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику. Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимоном», — зазначає представник регіонального управління Держпродспоживслужби.

Для зниження вмісту нітратів в овочах слід використовувати:

  • замочування в чистій воді;
  • бланшування;
  • відварювання овочів, соління і квашення.


Не варто купувати овочі на стихійних ринках та невстановлених місцях торгівлі.

Раніше Журнал Житомира писав про походження та ціни на ранні овочі на житомирському ринку.

Поділитись

Новини по темі: