29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Заступник мера пояснив, чому більшість приватних будинків Житомира досі не підключені до каналізації

Заступник мера пояснив, чому більшість приватних будинків Житомира досі не підключені до каналізації

  • 16 грудня, 2021 9:03
Наразі в Житомирі є більше 20 тисяч приватних будинків. Більшість з них не підключені до центральної системи каналізації. 

15 грудня заступник житомирського міського голови Сергій Кондратюк у програмі "Сьогодні.Головне" на каналі UA: Житомир пояснив, що виникла така ситуація через систему каналізування, яка була розбудована в минулому столітті.
 

"Місто Житомир, як і багато інших міст України, розбудовувалося в 60-х роках ХХ століття, – каже Кондратюк. – У ті часи каналізаційні мережі прокладалися в основному в багатоповерхові та промислові райони. Приватний сектор завжди був на другому плані".


Як підключити приватний будинок до каналізації


Не зважаючи на радянську систему каналізування, підключити приватний будинок до централізованої системи можливо. Цим має займатися власник помешкання.
 

"Це залежить від господаря будинку. Ніколи КП "Житомирводоканал" не підключав будинки до каналізації, бо це не передбачено тарифом підприємства. Підключення будинків приватного сектору до централізованих мереж проводить господар будівлі", – сказав Сергій Кондратюк.


Перед підключенням до центральної каналізації КП "Житомирводоканал" видає власнику технічні умови на підключення, які він має виконати. Після цього будинок підключають до централізованої системи каналізування.
 

Чи завжди є можливість підключитися до каналізації


За словами заступника міського голови, через рельєф міста та відсутність в окремих районах необхідної інфраструктури, не завжди водоканал може підключити будинок до центральної каналізації.
 

"В центральній частині міста така можливість є завжди. У Житомирі існує 27 каналізаційних насосних станцій, тому є колектори до яких можна підключитися. Але є мікрорайони, такі як Мальованка, Мар'янівка, Саєнка, частина Крошні та Корбутівки, де неможливо підключитися до каналізації без побудови нових мереж, каналізаційних насосних станцій та колекторів", – сказав Сергій Кондратюк.


Куди власники приватних будинків скидають нечистоти


Сергій Кондратюк каже, що зазвичай власники приватних будинків, які не підключені до центральної каналізації, скидають стоки у септики або вигрібні ями.
 

"Будинки приватного сектору, які не підключені до централізованого каналізування, можуть наразі використовувати лише септики та вигрібні ями. В міській раді є стратегія розвитку міста "Житомир – 2030" та стратегія КП "Житомирводоканал", в яких передбачене каналізування приватного сектору, де сьогодні немає мереж та каналізаційних насосних станцій. Але це не дуже дешево", – розповів під час етеру Сергій Кондратюк.


За словами заступника житомирського міського голови, усі багатоповерхові будинки міста підключені до центральної системи каналізування.
Поділитись

Новини по темі: