29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Тактичний урбанізм: у Житомирі проїзд біля ліцею перетворюють на дружній до дітей простір

Тактичний урбанізм: у Житомирі проїзд біля ліцею перетворюють на дружній до дітей простір

  • 25 травня, 2021 13:33
У Житомирі асфальтовану дорогу між ліцеєм №24 і житловими будинками 105 і 107 по вул. Шевченка, якою активно користуються пішоходи, перетворюють на яскравий і дружній до дітей простір. 

Як пояснили «Журналу Житомира» в міській раді, мистецька акція проводиться в рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» і тижня безпеки дорожнього руху.

77% дітей (близько 1500 учнів), які навчаються у Житомирському екологічному ліцеї №24 пересуваються до школи пішки. Разом із цим проїзд між шкільним двором ліцею №24 та будинками 105 і 107 на вул. Шевченка не має належної пішохідної інфраструктури, а тому діти на шляху до школи вимушені пересуватися проїздом та ділити дорогу з автомобільним транспортом, що створює додаткову загрозу для життя та здоров’я маленьких пішоходів. Це помітили учні, батьки, вчителі (шкільний комітет з мобільності) в жовтні 2019 року під час проведення пішохідного аудиту маршрутів, якими найчастіше користуються учні ліцею.
 

«Минулого літа ми розказали учасникам проєкту «ТUMI: шлях до школи» про тактичний урбанізм, а вже сьогодні дівчата і хлопці спробували додати кольору на своєму шляху до школи й власноруч перетворюють проїзд, яким активно користуються пішоходи, на яскравий і дружній до дітей простір. Діти в захваті. Підходять, цікавляться, дякують, а деякі пригощають цукерками – розповідає координаторка проєкту Аліна Кундіч. – Прикладом тактичного урбанізму є облаштування тимчасових гральних майданчиків, пішохідних вулиць, закритих для автомобілів і переобладнаних для різних активностей».




Учні ліцею, а також усі бажаючі маленькі та дорослі жителі мікрорайону разом із художницею Анастасією Сладковською за допомогою простих інструментів, фарби та пензликів створюють малюнок, в який закладена ідея відродження українських традицій в сучасному мистецтві (мотиви петриківського розпису, що проростають в нових образах та сенсах).
 

«Ідея заходу відображає необхідність трансформації міського простору Житомира для молодшого поколінням та сталого розвитку міста. Кожен бажаючий може долучитись до нас і через мистецтво показати альтернативне бачення використання вуличного простору, яким щодня користуються діти», – розповідає Анастасія Сладковська.








Проведення мистецької акції дозволить одночасно протестувати практичність та актуальність створення пішохідної алеї для всіх жителів кварталу та мікрорайону.
 

«На час проведення мистецької акції, що проходить за участю дітей, рух автомобільного транспорту на даній ділянці обмежено, а діти й жителі мікрорайону мають можливість відчути більш безпечні та комфортні умови пішохідного пересування, – розповідає директор комунальної установи «Агенція розвитку міста Житомирської міської ради Борис Пахолюк. – Проєкт «TUMI: шлях до школи» вирішив окремі проблеми безпеки пересування учнів шкіл-учасниць проєкту, але подальші зміни залежать від активності і ще більшої уваги батьків, жителів, шкільних адміністрацій до потреб дітей. В процесі планування інфраструктурних змін ми багато комунікували безпосередньо з учнями, батьками та вчителями, щоб максимально задовольнити потреби дітей, які є найменш захищеними учасниками дорожнього руху. Сподіваємося, що такий підхід буде використовуватися в місті і надалі».



 

Фото: Андрій Дідковський

Нагадаємо, в рамках проекту «TUMI: шлях до школи»  в Житомирі з'явилися табло вимірювання швидкості, були встановлені велопарковки, облаштовані безпечні пішохідні переходи біля двох шкіл і планують відкрити СТО для велосипедів.

Поділитись

Новини по темі: