19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Житомирська обласна лікарня отримала ліцензію і проводитиме трансплантацію органів

Житомирська обласна лікарня отримала ліцензію і проводитиме трансплантацію органів

  • 17 травня, 2021 11:29
Житомирська обласна клінічна лікарня імені О.Ф. Гербачевського отримала ліцензію від МОЗ і готова проводити трансплантації. 

Вже цього року в лікарні планують провести трансплантацію нирки та серця, передає Times.zt.
 

«Ми отримали матеріально технічну базу, ліцензію Міністерства охорони здоров’я, яка дозволяє займатися таким видом медичної практики, згідно рішення Кабміну, наш заклад внесений до переліку закладів, які надають медичну допомогу з приводу трансплантації. За попередній рік ми змінили структуру нашого закладу, де вже є відділення трансплантології, ввели в штат координаторів та лікарів з трансплантології. Ми вже готові до проведення операцій. Це буде родинна нирка, від батька до сина, операція буде проведена найближчим часом. Окрім нирки плануємо трансплантувати серце в межах цього року. Ми повністю все фінансуємо, всі витрати, які необхідні для проведення трансплантації за рахунок нашої лікарні, але ми отримуємо компенсацію», – розповів головний лікар Богдан Леськів.


Завідуючий відділення кардіохірургії та трансплантації органів і тканин Житомирської обласної клінічної лікарні Анатолій Матвійчук зауважив, що лікарі пройшли всі необхідні стажування, тому готові до проведення операцій.
 

«Це була команда лікарів відділення кардіохірургії, а також наших співробітників з державних установ, інституту серця та Шалімова. По-перше, це повинен бути відбір пацієнтів, щоб був правильний результат, і спеціальні обстеження, які визначають, чи підійшли ці донорські органи тим пацієнтам, які цього потребують. Наші лікарі проходили стажування в державних установах, лікарня отримала ліцензію на трансплантацію, і ми готуємося до операції. Наші навчання не тільки в лікарні були, ми були присутні на операціях, проходили теоретичну та практичну частини. В плані родинної трансплантації задіяно багато людей, близько 40 людей будуть приймати участь, щоб ми могли допомогти пацієнтам. У нас є все необхідне обладнання та препарати, тому ми готові на всі 100%», – повідомив Анатолій Матвійчук, завідуючий відділення кардіохірургії та трансплантації органів і тканин Житомирської обласної клінічної лікарні.


Генеральний директор Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ України Василь Стрілка зауважив, що державою передбачені кошти на трансплантацію, тому пацієнти не повинні з власної кишені оплачувати операцію.
 

«Ваша лікарня включена у проект з питань трансплантації, це означає, що лікарня заключає договір на оплату операцій з трансплантації відповідно до тарифів, які затверджені Кабміном. На сьогодні трансплантація нирки складає 397 тис. грн, які МОЗ оплачує закладу, але ці тарифі найближчим часом майже вдвічі будуть підняті, для родинної трансплантації це 323 тис. грн + 60 тис. грн. Пацієнт не має платити за трансплантацію. В нас є кошти, на цей рік 502 млн грн виділено на програму трансплантації, цього достатньо, щоб оплатити всі трансплантації, які будуть виконані в Україні», – зауважив Василь Стрілка.


Як повідомляв «Журнал Житомира», у Житомирській обласній лікарні імені Гербачевського після реконструкції відкрилося для нове відділення нефрології
Поділитись

Новини по темі: