27 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Що покласти до великоднього кошика. Вартість продуктів у Житомирі

  • Фото: Журнал Житомира
  • 26 березня, 2024 14:00

Незабаром віряни католицького обряду відзначатимуть свято Великодня. Господині вже планують великодній кошик та рахують майбутні витрати.

Журнал Житомира дізнався у священнослужителів, що прийнято класти до пасхальних кошиків, а також ознайомився з актуальними цінами на продукти.

За словами священників, до великоднього кошика традиційно кладуть паску, яйця, мʼясні та молочні продукти.

  • Паска символізує Христове Воскресіння. Вона випікається за давніми рецептами, які українці передають з з покоління у покоління.
  • Яйце символізує життя та воскресіння. Шкаралупа нагадує печеру, у якій був похований Ісус. Розтріскана шкаралупа — його воскресіння з мертвих.
  • Ковбаса та мʼясні вироби. Традицію класти м'ясні продукти до великоднього кошика пов'язують з давнім звичаєм приносити в жертву ягня, що символізує жертовність. Ковбасу вудили до свят, худобу також забивали напередодні Великодня, щоб до столу все подавати пахуче та свіже.
  • Також прийнято освячувати молочні продукти: сир, сметану, масло. Вони символізують достаток та успіх у справах.
  • Сіль захищає від усього лихого. У Біблії сіль символізує звʼязок між Богом і народом.
  • Хрін відганяє нечисту силу та зміцнює здоровʼя людини.
  • Cвятковий кошик прикрашають зеленню. Вона виконує не лише декоративну функцію, але й символізує вічне життя і безсмертя.
  • Свічка символізує Ісуса, який є світлом для світу.



Фото: dyvys.info

Скільки коштуватиме великодній кошик у 2024 році

Головним атрибутом великоднього кошика є паска. Журнал Житомира дізнався вартість інгредієнтів за класичним рецептом паски:

  • Борошно — 20,24 грн/кг;
  • Молоко — 43,45 грн/л;
  • Вершкове масло — 57,43 грн/180 г;
  • Цедра апельсина — 11,87 грн/шт;
  • Родзинки — 20 грн/100 г;
  • Курага — 27 грн/100 г;
  • Цукати — 31 грн/100 г;
  • Яйця — 62 грн/10 шт;
  • Ванілін — 8 грн/2 г;
  • Цукор — 29 грн/кг;
  • Олія — 58 грн/0,85 л.

Таким чином, щоб купити усі необхідні для паски продукти, доведеться витратити близько 368 гривень. Собівартість однієї пасочки вагою півкілограма становитиме близько 42 гривень.

При бажанні купити готову пасочку, доведеться заплатити від 500 до 1000 гривень, залежно від розміру, начинки та декору.


Фото: Журнал Житомира

Щоб придбати десяток яєць на крашанки, потрібно витратити до 60 гривень (домашніх), у магазинах яйця можна купити і за 30 гривень/10 штук.


Фото: Журнал Житомира

Середня вартість ковбаси салямі на житомирському ринку становить 185 гривень за паличку. Вартість вареної ковбаси становить близько 147 гривень за 500 грам. В супермаркеті за ковбаску доведеться заплатити дещо більше. Ціна на салямі становить від 30 до 80 гривень за 100 грам, а варена ковбаса коштує від 32 до 67 гривень за 100 грам.


Фото: Журнал Житомира

Ціна шинки варіюється від 39 до 67 гривень за 100 грам. 

Сало коштує від 60 до 200 гривень за кілограм.

Кілограм підчеревини обійдеться в 130-150 гривень.

Свинячий биток коштує 140-150 гривень.

Вартість реберець складає 120 гривень за кілограм.

Домашня кровʼянка - 150 гривень.

Фото: Журнал Житомира

Щодо мʼяса птиці, то куряче філе коштує 140 гривень/кілограм, тушка курчати — 72 грн, бедро — 104 грн/кг, крило — 75,90 грн/кг, гомілка — 72,90 грн/кг, четвертина — 73,90 грн/кг.


Фото: Журнал Житомира

Молочна продукція також влетить в копійочку.

Твердий сир коштує близько 40 гривень за 100 грам. Більш вишукані сорти сиру коштуватимуть 70-80 гривень за 100 грам.

Звичайно, всю цю смакоту потрібно кудись покласти. Вартість плетеного кошика варіюється від 200 до 700 гривень (залежно від розміру).


Фото: Журнал Житомира

Житомирянка Валентина розповіла про свої покупки продуктів до великоднього кошика. Вона прихожанка костелу.

«У нас родина з чотирьох людей — двоє дорослих та двоє дітей. До кошика ми кладемо паски, яєчка, ковбаску, шматочок мʼяса, сир, огірки та помідори, а також обовʼязково сіль та водичку», — ділиться Валентина.

Щоб спекти шість пасок по півкілограма жінка витрачає близько 200 гривень на продукти.

На десяток яєць родина планує витратити 55 гривень, ковбасу - гривень 250, шматок сиру - до 150 гривень.

Також Валентина розповіла, які продукти її родина купує для святкового столу.

«Мʼясо для запікання коштує 300-500 гривень. Овочів і зелені ми купуємо десь на 500 гривень. Це огірки, помідори, капуста, авокадо, салат, рукола тощо. Фруктів на гривень 150 купуємо. Рибу червону для запікання купуємо на гривень 300. Засолену рибу купуємо на гривень 250. Баночка ікри для тарталеток вартує 250 гривень. Цукерок на гривень 150 купуємо», — каже Валентина.

Якщо підсумувати план закупок родини з чотирьох людей, то на великодній кошик доведеться витратити близько 1 тисячі гривень. Загалом на святкове застілля доведеться витратити до двох тисяч гривень.


Фото: Журнал Житомира

Раніше Журнал Житомира писав рецепти головних страв та в скільки обійдеться приготування для житомирян.

Поділитись

Новини по темі: