3 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Готуємось до Великодня: рецепти головних страв та в скільки обійдеться приготування для житомирян

Готуємось до Великодня: рецепти головних страв та в скільки обійдеться приготування для житомирян

  • Фото: ілюстративне
  • 23 березня, 2024 16:00

31 березня багато житомирян західного обряду відзначатимуть одне з найважливіших свят - Великдень. Час приготувань та закупів для святкового великоднього столу надзвичайно актуальний. 

Журнал Житомира разом з житомирянкою та авторкою кулінарного влогу “На око” Вірою Гринишиною підготували головні правила закупів продуктів до свята та рецепти коронних страв Великодня. 

Підготовка та планування

 

Традиційно Пасха — родинне свято, у цей день усі збираються сім’ями. Заздалегідь продумується святкове меню. В українців воно є насиченим і багатим.

З чого потрібно розпочати підготовку?

 

“Підготовка до Великодня починається ще за пару тижнів. Треба навести порядки у дворі, в хаті. Але найважливіше звісно це духовна підготовка.  Зазвичай, до Великодня я планую благодійні заходи, це подарунки для сімей, якими опікуюся. А ще перед такими святами люди залюбки долучаються до допомоги і підтримки”, - розповідає Віра.

Відзначає, що серед родинних традицій обов’язковою є поїздка до батьків з подарунками та пасочками:

“Обовʼязково їхати до батьків. Збиратися всією родиною. За святковим столом обовʼязково. Бʼємося крашанками, щоб зʼясувати в кого найміцніша крашанка. Обовʼязкові святкові страви - це паска, крашанки, домашня ковбаска і шинка. А інші страви, то вже по натхненню”.

 

Як вибирати продукти?

 

Вибір звісно буде індивідуальний - йти в магазин чи на ринок. Але критерії якості головних продуктів потрібно знати.

“Мої критерії, як вибрати смачне мʼясо і сало є такими. Мʼясо має блищати від вологи і в жодному разі не бути тьмяним і сухим. Якщо мʼясо обвітрене - не беріть. Обовʼязково попросіть понюхати мʼясо, аромат має бути молока (це я про говядину) свинина має пахнути не затхло. Важливо, щоб мʼясо не підтікало, а було сухеньке. Сало, о май гад, це мій найулюбленіший продукт. Зверніть увагу, що б шкіра на салі  не була зашкарубла,  за цим критерієм можна зʼясувати свіжість. Колір сала має бути білий. Підчеревина найсмачніша та, в якій по черзі сало і мʼясо”, - ділиться порадами авторка влогу.

Щодо вибору свіжої риби Віра відзначає, що обов’язково траба звертати увагу на запах, стан шкіри та очі:

“Риба не має пахнути оселедцем, а виключно морем, сама рибина повинна блестіти і не бути тьмяною чи обвітреною. Очі риби не мають бути мутними.  Якщо натиснути, то рибина має бути пружна, а не розлазитися”.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Віра Гринишина (@vira_grynyshyna)

Відео з влогу 

В скільки приблизно обійдеться підготовка до святкового столу?

 

Щодо питання цін та вартості святкового столу,  то в середньому чек складе від 2 тисяч гривень і більше, в залежності від кількості гостей за святковим столом та страв.

“Ціни виростуть обовʼязково перед православною пасхою, так завжди. Тому закладати потрібно +20% або навіть +30 %”, - додає Віра.

 

Головна страва Великодня

 

Звісно паска в українців є головною окрасою великоднього столу. Її рецептів та традицій випікання надзвичайно багато. Традиційно, рекомендують  її варто готувати, а не купувати.

Фото: надала ЖЖ Віра Гринишина

Паску необхідно пекти в Чистий четвер, а опару для неї досвідчені господині радять поставити ще напередодні - тобто в середу ввечері. Категорично не можна робити її у Страсну п'ятницю, оскільки цей день вважається жалобним. Також дозволяється пекти паски у Велику суботу напередодні Великодня.

Віра Гринишина пропонує перевірений рецепт:

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Віра Гринишина (@vira_grynyshyna)

Відео з влогу

Фото: pinterest.com

Які страви ставлять на Великодній стіл

 

До пасхи обов’язковим атрибутом є великодні яйця або крашанки.

Фото: pinterest.com

Як правило, в Україні на великодній стіл готують сало, буженину, домашню ковбасу чи холодець.

Сало, як правило, засолюють - це можна зробити з сіллю, часником, лавровим листом, кмином, насінням кропу та навіть з лушпинням і цукром.

Буженину готують зі свинини, телятини чи індички. Для приготування цієї страви підходить тільки безкістне м'ясо високої якості, найкраще взяти вирізку, окіст або лопаткову частину. М'ясо необхідно заздалегідь замаринувати, а потім запікати у духовці 1,5-2 години.

У сільській місцевості часто роблять домашню ковбасу з кишки. Для того, щоб ковбаса не була сухою, можна додати вершки, а також жирну частину м'яса.

Чимало господинь віддають перевагу холодцю зі свинини, яловичини чи курки. Готувати його досить довго та клопітно – від 6 до 12 годин. Тому займатися приготуванням цієї страви теж потрібно заздалегідь.

Фото: pinterest.com

Риба вважається символом християнства, тому вона обов'язково має бути на великодньому столі. Можна запекти в духовці рибу зі спеціями та овочами у фользі, приготувати рибу в шубі з листкового тіста або побалувати рідних рибними котлетами. А досвідчені господині можуть зробити великодній рибний пиріг.

Фото: pinterest.com

Усі інші страви готуються за натхненням, або ж є улюбленими в родині.

Розбіжності в датах Великодня

 

Дати святкування Пасхи у католиків та православних у 2024 році суттєво різняться. Це пов’язано із тим, що під час обчислення беруться різні стилі щодо дня весняного рівнодення. Католики слідують новому стилю, тому відзначатимуть Великдень раніше більш ніж на місяць — 31 березня. У православних дата свята припадає аж на 5 травня. Проте наступного, 2025, року Пасху представники обох конфесій будуть святкувати у один день — 20 квітня.

Детальніше про це з коментарями духовників писав Журнал Житомира.

Поділитись

Новини по темі: