26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Рада прийняла «антиколомойський» закон: він відкрив шлях до траншу МВФ

Рада прийняла «антиколомойський» закон: він відкрив шлях до траншу МВФ

  • 13 травня, 2020 14:32
Верховна Рада на позачерговому засіданні 13 травня ухвалила «антиколомойський» закон (щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності).

За законопроєкт № 2571-д проголосувало 270 депутатів, інформує «Новое Время».

Оскільки Рада розглядала його за спецпроцедурою, у фінальній таблиці поправок була всього 241 поправка з понад 16 тисяч поданих до другого читання.

Закон ухвалено голосами Слуги народу (200), Європейської солідарності (23), Голосу (18), групи Довіра (16), групи За майбутнє (3), а також позафракційних депутатів (10).


 

Головні положення законопроєкту № 2571-д


Колишні і нинішні власники банків, права яких були порушені через незаконний акт НБУ, Фонду гарантування, Мінфіну, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку або рішення Кабміну, можуть отримати відшкодування збитків тільки в грошовій формі.

Якщо суд визнає незаконним рішення НБУ про віднесення якогось банку до категорії неплатоспроможних, це «не відновлює того становища банку, яке існувало до прийняття такого акта/рішення, включно з відновленням правового статусу цього банку, та відновленням прав акціонерів на момент прийняття такого акта/рішення».

Якщо ексвласники банку отримали відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок протиправного віднесення банку до категорії неплатоспроможних, відкликання в банку банківської ліцензії та ліквідації банку, це не звільняє їх «від цивільної, адміністративної або кримінальної відповідальності за свої дії».

Щоб отримати компенсацію, ексвласники ліквідованого банку мають довести, що зазнали шкоди.

Упущена вигода відшкодовується «в розмірі доходів, які учасник банку міг би реально одержати», якби Нацбанком не було прийнято рішення про ліквідацію фінустанови. Упущена вигода відшкодовується лише в разі, якщо така вигода не була врахована під час оцінки реальних збитків (вартості акцій).
 

«Реальні збитки визначаються у розмірі вартості акцій банку на день прийняття рішення Нацбанку про віднесення банку до категорії неплатоспроможних/відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку (день врегулювання). Вартість акцій визначається у розмірі суми, яку б покупець, який володіє усією необхідною інформацією та даними, сплатив би на день врегулювання за акції банку із врахуванням майбутніх перспектив банку, враховуючи реальний фінансовий стан банку (у тому числі його регулятивний капітал, ліквідність та якість активів), бізнес-модель банку та його структуру, а також ринкові умови (у тому числі доступність ліквідності і вартість фінансування) та макроекономічну ситуацію. Вартість акцій визначається у звіті про стан фінансово-господарської діяльності банку, що складається міжнародно визнаною аудиторською фірмою, яка відповідає критеріям, визначеним Національним банком України. Така оцінка фінансово-господарської діяльності банку та вартості акцій призначається судом, який розглядає справу про відшкодування завданої шкоди», — йдеться в законопроєкті.


Суд не може відхилити звіт аудитора про стан банку. Якщо в звіті аудитора буде вказано, що на день врегулювання розмір зобов’язань банку перевищував розмір активів, «вважається що банк не міг діяти безперервно (не мав перспектив продовжити діяльність) і матеріальна шкода не була заподіяна». Якщо за результатами аудиту встановлено, що розмір активів банку перевищував розмір зобов’язань, це не є достатнім доказом того, що матеріальні збитки завдано.

Оскарження рішення, акта або дії Національного банку не зупиняє їх виконання. Суди не можуть зупиняти дії рішень НБУ в рамках забезпечення позову.

Прийнявши «антиколомойський» законопроєкт, Рада виконала головну вимогу Міжнародного валютного фонду. Тепер Україна зможе отримати нову програму МВФ. 

7 травня представник Фонду Джеррі Райс повідомив на брифінгу, що Україна і МВФ в рамках переговорів про нову програму співпраці переорієнтувалися з раніше попередньо погодженої трирічної програми розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand by. Заступник виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован зазначив, що обсяг трирічної програми EFF, яка обговорювалася раніше, повинен був бути на рівні $8 млрд. З них $5 млрд Україна могла б отримати до кінця 2021 року, інші $3 млрд — у 2022−2023 роках. В рамках нової програми stand by обговорюється отримання тих же $5 млрд протягом наступних 18 місяців.
Поділитись

Новини по темі: