29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Новим Генеральним прокурором України стала Ірина Венедіктова

  • 17 березня, 2020 10:19
Верховна Рада у вівторок, 17 березня, надала згоду на призначення т.в.о. директора Державного бюро розслідувань Ірини Венедіктової на посаду генерального прокурора.

За прийняття відповідного проекту постанови №3227 проголосували 269 депутатів, передає "Лівий берег".

Її кандидатуру підтримали 224 депутати зі "Слуги народу", 16 - з "За майбутнє", 13 - з "Довіри", 13 позафракційних та 3 - з ОПЗЖ. Опозиційні фракції "Європейська солідарність" і "Голос" голосували проти.
 

"Вперше в історії України генеральним прокурором може бути жінка. Але мені здається, що в історію України вона в першу чергу увійде як професійна і результативна людина", - сказав президент Володимир Зеленський під час представлення кандидатури Венедіктової.


Сама кандидат пообіцяла провести аудит кримінальних проваджень та кадрового стану органів прокуратури.
 

"На порозі стоять 226 прокурорів, [а] з люстрації 400 прокурорів, які були звільнені восени, вже є рішення про відновлення. Тому потрібно прийняти дуже важливі і законні рішення, щоб, з одного боку, реформа прокуратури тривала без перекосів, а з іншого боку, щоб все відбувалося таким чином, щоб прокуратура не лягла", - сказала Венедіктова.


При цьому вона пообіцяла швидке завершення всіх кримінальних проваджень, де це можливо.

"У нас час в країні такий, що немає можливості довго розбиратися", - сказала Венедіктова.

Посада генерального прокурора вакантна з 5 березня, коли Верховна Рада висловила недовіру Руслану Рябошапці. Тимчасово виконуючим обов'язки генерального прокурора з тих пір є його заступник Віктор Чумак.

Розгляд кандидатури Венедіктової відбувся на другому поспіль позачерговому засіданні Верховної Ради у вівторок. Перше тривало близько півтори години і стосувалося реагування на епідемію коронавірусу.

Нагадаємо, що Ірина Венедіктова на парламентських виборах 2019 року була обрана народним депутатом від партії Слуга народу, №3 в списку. Голова комітету з питань правової політики у Верховній Раді IX скликання.

27 грудня 2019 року Зеленський призначив Венедіктову тимчасово виконуючою обов'язки директора ДБР.
Поділитись

Новини по темі: