23 квітня, 2024
Ми в соцмережах

На порозі екологічної катастрофи: Новоград-Волинський вийшов на протест проти забруднення річок. ВІДЕО

  • 13 травня, 2019 11:29
Жителі Новограда-Волинського на Житомирщині вийшли на акцію протесту з вимогою не допустити екологічного лиха. Це сталося після того, як у річках Хомора і Случ подохла риба.

Тисячі людей хочуть припинити отруєння річок картонно-паперовою фабрикою "Понінка", що розташована в сусідній Хмельницькій області, йдеться в сюжеті ТСН.

Жителі Новограда-Волинського вважають, що це підприємство скидає у воду неочищені стоки, від яких потерпають уже три роки. Днями вода у річках знову побіліла, а береги вкрилися мертвою рибою. 

"На дні лежить до 30 см клея", - каже Віктор Бусленко. 

"Наші підприємці запускають рибу, вирощують, і вона лежить на березі", - нарікає Алла Володіна. 

Забруднена небезпечними скидами річка Хомора впадає у Случ, звідки бере воду 56-тисячне місто Новоград-Волинський. Містяни кажуть, що не те, що пити, а навіть користуватися водою з кранів бояться, бо на шкірі з’являються висипи. 
 

"Хімічні сполуки, які йдуть від фабрики, вони керівництвом навіть не озвучуються, і ми не знаємо, від чого ми можемо в подальшому постраждати", - каже заступник міського голови Новоград-Волинського Анатолій Легенчук.


Воду з річки не раз брали на аналіз, і щоразу вони підтверджували там індустріальні стоки. 
 

"Є факт забруднення річки, від якого розвивається грибок. Там є факт забруднення води як хімічними  так біологічними речовинами, є  факт гниття і окислення, кисню у воді немає, риба гине", - каже заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій Зибалов. 


"Там чітко доведено, що саме Понінківська фабрика є забруднювачем", - переконує міський голова Баранівки Анатолій Душко.

Керівник фабрики телефоном усі звинувачення відкидає – мовляв, на підприємстві були десятки перевірок, порушень не виявили. Клею на виробництві не застосовують – лише крохмал, тож біла речовина на дні річок не їхня. 
 

"Ми сьогодні скидаємо винятково в межах дозволу, ми не забруднюємо річку, наші скидання до загибелі риби не призводять", - переконує генеральний директор ТОВ "Понінківська картонно-паперова фабрика" Сергий Прудкий.


На його боці й Феміда, адже екологи не раз вимагали зупинити роботу підприємства-забруднювача через суд, але поки безуспішно. 

"Суди Держекоінспекція програла", - визнає керівник управління екології облдержадміністрації Оксана Ревенко. 

Перекриття доріг теж не дало результатів. Як іще захистити свої річки, люди вже не знають. На вічі вирішують -  напишуть чергову кіпу скарг по інстанціях і готуватимуться до походу на фабрику, щоб протестувати уже під її стінами.
 
Поділитись

Новини по темі: