29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • #СтопПонінка: на Житомирщині перекривали трасу, щоб привернути увагу до забруднення річок. ФОТО

#СтопПонінка: на Житомирщині перекривали трасу, щоб привернути увагу до забруднення річок. ФОТО

  • 2 травня, 2019 17:09
2 травня у селі Перемога, що неподалік Новограда-Волинського, активісти перекрили трасу Київ-Чоп. Ця акція – перший крок у реалізації плану дій щодо того, як зупинятимуть Понінківську фабрику – підприємство, що вже декілька років забруднює річки Хомора та Случ

План розробили влада міста та району, разом з представниками громадськості, інформує сайт Novograd.city.

Понад сто людей рівно о 10 годині розпочали, як це завжди роблять, крокувати пішохідним переходом. Тримали дорожній рух понад годину, через що з обидвох сторін сформувались затори довжиною понад кілометр. Десятки автомобілів та вантажівок змушені були чекати завершення акції. Пропускали лише рейсові автобуси, зокрема міжнародного сполучення, а також карети швидкої допомоги, та людей, які прямували в лікарню. Всі інші, не за власним бажанням, стали учасниками протестної акції.

Серед учасників – представники громадських організацій, зокрема "АвтоЄвроСила", братство ОУН-УПА, ветеранські організації, представники громади рибалок, мешканці міста і району. Також до акції долучились представники влади міста та району, приїхали люди з Баранівки на чолі зі своїм міським головою. 

Новоградського очільника не було – на лікарняному. До речі, долучитись до акції міг будь-хто, адже місцева влада організувала автобус, яким людей завезли і відвезли назад.

Головна мета – це резонанс, прокричати на всю Україну, що на Поліссі екологічна катастрофа. Саме тому на перекриття дороги запросили централі ЗМІ, а водіям у заторі розносили листівки з текстом:
 
"Доброго дня! Вас зупинили не ми. Нас та наших дітей отруює Понінківська картонно-паперова фабрика. Ми хочемо, щоби нас почули! Просимо нас підтримати: сфотографуйте акцію та поширюйте у соцмережах з хештегом #стопПонінка".

Звісно ж не всім сподобалась перспектива простояти на трасі годину, деякі обурювались, проте більшість, все ж, поставилась з розумінням. Коли рух відновили, водії рушили і окремі з них схвально аплодували та висловлювали жестами підтримку активістам.
 

"Вимога в нас одна: зупинити роботу фабрику, доки вони не побудують системи хімічного очищення води. Якщо цього не зроблять, будемо переходити до радикальніших дій", – від імені усіх активістів висловився представнику "АвтоЄвроСили" Павло Касьянов.


Це був перший крок, який зі слів учасників пройшов досить успішно. Наступним буде народне віче, на якому сформулюють ультиматум з вимогами.













Поділитись

Новини по темі: