19 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Зірвав овації та вигуки «Браво!» В Житомирі відбулась премʼєра фільму «Довбуш»

Зірвав овації та вигуки «Браво!» В Житомирі відбулась премʼєра фільму «Довбуш»

  • Фото: кадр з фільму "Довбуш"
  • 1 вересня, 2023 14:01

Вчора, 31 серпня, в Житомирі відбувся премʼєрний показ фільму «Довбуш» за участі режисера Олеся Саніна та продюсера Максима Асадчого.

В кінофільмі зображені Карпати 18 століття. Гуцули потрапляють під жорстоке правління шляхти, через що змушені тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуши, опиняються поза законом та стають опришками.

У пошуках помсти панам за вбивство батьків та відібрану свободу між братами спалахує ворожнеча: один бажає справедливості, а інший — грошей. Шляхта бажає знищити Довбуша усіма можливими способами, проте опришок виявляється спритніший. Легенда про карпатського лицаря шириться горами.

Ця легенда й досі надихає покоління волелюбних людей, які борються за свободу рідної землі. Фільм зображує силу і любов, зраду і кривду, розповідає про те, як Довбуш обманув смерть.


Фото: кадр з фільму "Довбуш"

Акторський склад

Головні ролі у фільмі зіграли:

Сергій Стрельніков (Олекса Довбуш). За його плечима понад 40 ролей у повнометражних фільмах та серіалах. Відомий за фільмом «Безславні кріпаки» та костюмованій драмі «Кріпосна».

«Тяжкі часи народжують справжніх людей. Довбуш був героєм. Таку постать потрібно було змогти втілити. Робота над стрічкою вимагала від мене почасти просто нелюдської витримки. Це найскладніша моя роль, а також — найцікавіша», — каже про свого героя Скргій Стрельніков.


Фото: кадр з фільму "Довбуш"

 

Даша Палахтій (Марічка). 2017 року отримала Приз з найкращу жіночу роль на Міжнародному фестивалі акторського кіно в Рабаті, Марокко. 2018 року отримала «Золоту дзиґу» за найкращу жіночу роль та Приз за найкращу жіночу роль на МКФ «Шовковий шлях», Китай.

«Моєю персонажкою рухає безумовна любов. Вона допомогла мені зрозуміти справжнє кохання, стала певною терапією. Любов Марічки та Олекси була така сильна, що їй було начхати на думку інших та будь-які наслідки. Така любов дається не кожному. Це мене надихає», — ділиться Даша Палахтій.


Фото: кадр з фільму "Довбуш"

 

Олексій Гнатовський (Іван Довбуш). Заслужений артист України. Виконав 21 роль у театрі. 2017 року дебютував як режисер постановник.

«Іван Довбуш — неоднозначний і неймовірно цікавий персонаж, я захоплений ним. Головним його питанням є те, хто справжній герой. І він ним стає», — каже Олексій Гнатовський.


Фото: кадр з фільму "Довбуш"

 

У фільми грали й відомі польські актори:

Агата Бузек (княгиня Яблуновська). Акторка театру та телебачення, в минулому — відома фотомодель. Має понад 40 ролей у кіно. На кінофестивалі у Гдині отримала нагороду за найкращу жіночу роль. 2022 року отримала премію Польської кіноакадемії за найкращу жіночу роль.


Фото: кадр з фільму "Довбуш"

Матеуш Косьцюкевич (шляхтич Пшилуський). Творчий доробок актора складає більше 20 яскравих кіноролей. Філь «IQ» за його участі у 2022 році отримав приз журі на Каннському кінофестивалі. Був номінований на Оскар. У 2014 році потрапив до елітної групи найталановитіших європейських акторів молодого покоління. Має кілька премій Польської кіноакадемії.


Фото: кадр з фільму "Довбуш"

Як пройшла премʼєра фільму «Довбуш» в Житомирі

31 серпня в кінотеатрі Івана Франка зібралась чимала кількість містян, бажаючих познайомитись із довгоочікуваною кінострічкою. У фоє гостей зустрічала прекрасна музикантка співами та грою на бандурі.


Фото: Журнал Житомира

Показ кінофільму відкрив віртуозний музикант із запальною композицією.


Під час перегляду фільму зал із захопленням стихав, інколи його наповнював сміх, деколи хтось витирав сльозу. Завершився показ бурхливими оплесками та вигуками «Браво!». Він вражає динамікою подій та неочікуваним поворотом сюжету.


Фото: Журнал Житомира


Режисер та продюсер діляться секретами кінофільму «Довбуш»

Після показу фільму до зали увійшли Олесь Санін та Максим Асадчий, щоб поспілкуватись із глядачами і відповісти на їх питання.

«Це історія про свободу. Довбуш не бажав стати героєм, він просто хотів жити на своїй землі, працювати на ній, кохати, як сьогодні цього хочуть українці. Так само є Олекси, які йдуть на війну не заради того, щоб їх по телевізору показали, а заради свободи. Так само є Марічки, які відпускають коханих на війну і чекають їх. Створення фільму було завершено до повномасштабного вторгнення і я вражений наскільки він перегукується із сучасними подіями», — каже режисер Олесь Санін.


Фото: Журнал Житомира

«Довбуш буде цікавий усьому світу, адже він розповідає про вічні цінності, він простий і зрозумілий кожному. Фільм має мелодраматичну лінію, екшн та цікавий сюежт», — каже Максим Асадчий.

Олесь Санін розповів, що для створення картини він перечитав чимало історичних фактів, вивчив місцеві легенди, ознайомився з різним локаціями. Для створення костюмів йому довелось також почитати чимало текстів з описами побуту та одягу мешканців Карпат у 18 столітті.

«У одній з карпатських церков збереглись картини священика, який колись малював людей за пожертви. Завдяки цим картинам нам вдалось створити чимало образів», — ділиться цікавими фактами Санін.

Зброя реконструйована завдяки експонатам з Львівського музею.


Фото: кадр з фільму "Довбуш"

«Я не міг уявити що з нами станеться, коли знімав цей фільм. Цей фільм про те, що ніхто крім тебе на стане за твою свободу. Якщо ти сам почнеш боронити свою честь і свободу, знайдуться ті, хто стануть з тобою пліч-о-пліч. Я радий, що картина стала актуальною, але я не щасливий. Краще б повномасштабної війни не сталось і ми просто дивились гарну казку про історію, яка з нами сталась колись», — каже Санін.

Фото: кадр з фільму "Довбуш"

Поділитись

Новини по темі: