19 вересня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • У Звягелі молодь вчили готувати традиційний борщ за рецептом родини Лесі Українки

У Звягелі молодь вчили готувати традиційний борщ за рецептом родини Лесі Українки

  • Фото: Звягельська міськрада
  • 18 серпня, 2024 13:49

У Звягелі відбувся гастрономічний захід “Молодіжний борщ”. Організатори назвали його комунікаційним заходом, який має на меті об’єднати різні верстви населення навколо української кулінарної традиції.

Про це передає Novograd City.

Ідея проведення фестивалю виникла у громадської організації “Волонтерський штаб Житомира”, який тогоріч здобув перше місце в Україні з варіння молодого борщу. Однак цього разу концепція дещо змінилася. За словами організаторки Галини Чибуровської, попереднє опитування показало, що лише 2% молоді до 25 років знають склад борщу, а готувати його не вміє жоден.

“Ми хочемо, щоб з цим надбанням наша молодь їздила і розказувала про український борщ”, – пояснила пані Галина.

Цього року виповнюється 440 років з першої письмової згадки про український борщ. Організатори вважають важливим зберегти цю кулінарну спадщину, особливо зважаючи на те, що багато молоді зараз виїжджає на навчання за кордон.

Місце проведення обрали невипадково. Саме у Звягелі починається історія Лесі Українки, і один з учасників – відомий український телеведучий, гастроблогер та журналіст телеканалу 1+1 Костянтин Грубич – готував борщ за рецептом родини поетеси.

У заході взяли участь 12 команд ГО “Волонтерський штаб Житомира”, об’єднана команда громадських організацій Звягеля “Борщовий код”, команда Ради ВПО при Житомирській ОВА, молодіжної ради при Широківській сільській раді Запорізького району Запорізької області, ветеранів Звягеля ОССА (Об’єднана солдатсько-сержантська асоціація), команда Костянтина Грубича, ВПО Звягеля “Зірки таврійського краю”, об’єднана команда родин загиблих “Чарівниці борщу”, команда Звягельського політехнічного фахового коледжу “Політехнік”, команда Ізяславського куреня “Заславське козацьке товариство” – загалом понад 100 учасників. Серед них – команди внутрішньо переміщених осіб, ветеранів, родин загиблих воїнів, молодіжні ради та гості з інших міст, зокрема із Запоріжжя. Борщ готували під виступи творчих колективів Звягельщини.

Костянтин Грубич розповів, що готує так званий Лизаветин борщ за рецептом з родини Лесі Українки. Його особливістю є те, що борщ вариться на курці, а це характерно для Полтавщини. Також до складу входять яблука сорту “антонівка” та пшоно.

“Я готую так званий Лизаветин борщ. Це його готували в родині Лесі Українки. Рецепт я дізнався зі спогадів родички Лесі Українки, про який вона писала в еміграції. Там такий рецепт, що відварюється курка. До речі, Полтавщина характерна тим, що борщі там дуже часто готують на птиці. Тобто для інших регіонів це може бути дивно, а у нас це нормальний їхній хід подій. Відварюється курка. Потім окремо робиться класична засмажка, але після того, як посмажили цибулю, моркву, буряк, який бажано брати квашений. Потім додається антонівка, цей сорт яблук дає кислинку. І ще в цей борщ додається пшоно. Це все потім проварюється. Ну і класично — капуста. Я, чесно кажучи, ще жодного разу не куштував. Готую такий борщ вперше. Я просто знаю теоретично, що це таке, бо мене просять приготувати якийсь борщ, бо я ж часто їжджу на різні заходи, і кожен раз треба шукати цікавий рецепт. А оскільки я приїхав у Звягель, ну то сам Бог велів Лесин борщ варити”, – ексклюзивно розповів зірковий гість.

Спробували дізнатись рецепти борщів у різних команд. Перша з них – це команда “Звягельська магія”. До її складу увійшли керівництво Звягеля та старости.

Наталівський староста Анатолій Терещук пояснив, що команду назвали саме так через славетну історію міста й навколишніх сіл: “Хіба може бути борщ несмачний і не з магією, коли він приготований на олександрівській джерельній воді, на наталівському часнику та цибулі. Свининка і сальце і кріпчик із Пилипович. Сметана дідовицька, майстрівська петрушка, підчеревина і ребра, звягельська квасоля”.

На початку, коли ще борщ готували всі команди, найбільше відвідувачів було біля команди сімох звягельських ветеранів ОССА (Об’єднана солдатсько-сержантська асоціація) і їхніх родин. Чоловіки варили борщ за сімейним рецептом. Вони також представили трофейні російські сухпайки та військовий дрон, які планують використовувати для навчання молоді.

Володимир Шевчук про рецепт борщу зазначив: “Ніяких секретів особистих там немає. Ну, з чистим серцем, з гарними думками і чудовим настроєм”.

Команда “Чарівниці борщу”, до якої входять члени громадської організації “Родини загиблих героїв”, готувала борщ за традиційним українським рецептом 14-15 століття. Вони додають таємний інгредієнт. Галина Корнійчук зазначає: “Рецепт борщу ми не розголошуємо, бо ми є чарівницями. І кожен раз додаємо чарівний інгредієнт. І цим інгредієнтом може бути дрібка кохання або смутку – залежить від нашого настрою”.

Переселенці з Херсонщини приготували борщ за своїм регіональним рецептом, зазначивши, що справжній херсонський борщ має готуватися з борщового буряка та місцевих помідорів, яких, на жаль, не знайшли у Звягелі. Деталі розповіла нам Алла Шацило: “Борщ ми варили за нашим херсонським рецептом — з квасолькою і реберцями. Насправді на Херсонщині варять борщ із буряка борщового, а не вінегретного, але тут ми бурячка такого не знайшли, тому варимо із бурячком вінегретним. І взагалі борщик був би ще смачнішим і по-справжньому херсонським, якби у заправці були наші херсонські солодкі помідорчики”.

Команда Ізяславського куреня “Заславське козацьке товариство” частувала всіх смачним кулешем.

Одна з організаторок Алла Володіна, керівниця благодійного фонду “Опора громади”, підкреслила, що захід має не лише кулінарну, а й патріотичну мету. “У нинішній час ведеться війна не тільки за нашу територію, а й за нашу традицію. Борщ – це страва, яка об’єднує всіх українців, адже немає жодної людини в Україні, яка не вміє варити борщ або не скуштувала борщ хоча б раз у житті”.

Співорганізатор Олег Годун розповів: ““У період переживань, нестабільності відчуваємо, що таких заходів не вистачає в нашій громаді. Тому якщо це буде започатковане і матиме гарне продовження, це буде дуже позитивно. І дуже добре, коли з інших міст збираються різні люди, які мають можливість побачити Звягель, наших людей, поспілкуватися, обмінятися досвідом, почути одне одного”.

Захід також мав благодійну мету. Зібрані кошти, а це 86237 гривень, передали на лікування пораненого військовослужбовця Володимира Опанасюка.

Перемогла команда молодіжної ради при Широківській сільській раді Запорізького району Запорізької області.

Паралельно поруч проходив турнір з пляжного волейболу “Олімпійське літо”, у якому взяли участь 6 команд Житомирщини. Спеціальним гостем був волейболіст із Мелітополя Микита Лубан. Він у складі національної збірної здобув перемогу на змаганнях Золотої Євроліги — 2024. У фіналі українська команда за підсумками чотирьох сетів переграла Хорватію – 3:1. Це історичний результат для команди синьо-жовтих.

Переможцями стали Михайло Тишкевич і Олег Перегуда, команда “MiniStem”. Друге місце – Віктор Чечко і Володимир Король, команда “Bigstem”. Третє – Богдан Сахнюк та Олександр Кулик команда “Звягель”.

Крім того, працював ярмарок, на якому майстри та майстрині представили вироби різних технік, сувенірної та крафтової продукції.

Фото: Novograd City

Поділитись

Новини по темі: