20 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • У Житомирі відкрилась виставка скульптора Олексія Леонова: 24 світочі людства

У Житомирі відкрилась виставка скульптора Олексія Леонова: 24 світочі людства

  • Фото: Житомирська міська рада
  • 21 січня, 2024 10:06

У Домі української культури відкрилася виставка робіт відомого українського скульптора Олексія Леонова. Експозиція "Світочі людства" — це 24 скульптурні твори, а також світлини тих скульптур, яких на виставці немає.

Про це 20 січня повідомляє Житомирська міська рада.

Представлені фігури античних богів, древніх філософів, науковців.

Майстер ліпить свої твори з шамотної глини. Рідше використовує бронзу, гіпс та синтетичний матеріал.

"Шамот — це випалена глина. Вона роздріблюється на різні фракції і додається до глини скульптурної, щоб скульптура була міцною. Тому вона і не пошкоджується при перевезенні та монтажі", — пояснює Станіслав Крук, керівник ГО «Всеукраїнська культурно-освітня асоціація гуманної педагогіки» та керівник Подільського культурно-просвітницького центру імені Миколи Реріха.

І при тактильному контакті з витвором мистецтва крихти вогнетривкої глини відчуваються.

Створюючи скульптуру, Олексій Леонов знаходиться у постійній молитві. Молиться, бо переконаний, що глина вбирає в себе енергію.

"Стан молитви нашаровується на скульптуру. Таку енергетику людина сприймає на рівні підсвідомості. Скульптор інтегрально підходить до творчого процесу, оскільки вивчає всі напрямки філософії, що і дає йому можливість обрати оптимальне творче рішення", — зазначає Станіслав Крук.

Олексій Леонов закінчив художню школу імені Т.Г. Шевченка та Національну академію образотворчих мистецтв і архітектури. Навчався в аспірантурі і є учнем відомого скульптора України Василя Бородая — автора монументу “Батьківщина-мати” в Києві.

У доробку скульптора Леонова понад тисяча скульптур, і у 80-ти країнах світу з його творчістю знайомі.

Олексій Леонов проживає у Гостомелі. На виставці представлена скульптура, задум створити яку прийшов до автора в дні, коли Гостомель був в окупацї, — "Афіна — богиня справедливої війни, тактики та стратегії".

" Тоді він побачив видіння Афіни... ( ред. — за давньогр. міфол. богиня справедливої війни і військової стратегії, покровителька міст, держав). Образ побачив в окупації, а втілив його у гіпсі вже після...", — розповідає пан Станіслав.

Автор цих скульптур своє життя присвячує просвітницькій роботі та воліє показати красу людського духу і його силу...

Світочі — це люди, що рухали цивілізацією і є взірцем для кожного. Тому організатори закликають подивитися на представлені роботи не тільки з боку витонченості мистецтва скульптури, а ще й заглянути в сутність людей-світочів.

Це можна зробити упродовж шести місяців. Адже виставка експонуватиметься в Домі української культури до 20 червня. Вхід вільний.

Поділитись

Новини по темі: