19 травня, 2024
Ми в соцмережах

Як там у сусідів. Порівнюємо бібліотеки Житомира та Рівного

  • Фото: Журнал Житомира/Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека
  • 6 липня, 2023 18:00

Пандемія та воєнні події стали поштовхом до розвитку української літератури. Її кількість на полицях магазинів просто зашкалює, сторінки соціальних мереж майорять цитатами українських поетів та прозаїків. Читати знову модно, читати українською – супермодно.

Саме тому Журнал Житомира вирішив поцікавитись життям головного осередку літературного та культурного життя міста – Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олега Ольжича.

Також журналістці ЖЖ випала нагода зазирнути за двері Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки та дізнатись, а як же там у сусіда.


Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олега Ольжича

Бібліотека імені Ольжича є найбільшим сховищем творів друку в області. В роботі активно використовують нові інформаційні технології. Щороку бібліотеку відвідує 34 000 користувачів.


Фото: Журнал Житомира

Інклюзивність закладу

На першому поверсі закладу розташований інклюзивний відділ для читачів з порушеннями зору та маломобільних користувачів. Також на території встановлені пандуси та спеціальний ліфт.


Фото: Журнал Житомира

Для людей з порушеннями зору на компʼютерах встановлено відповідне програмне забезпечення:

  • JAWS – зчитує вголос інформацію з екрана та виводить інформацію на дисплей Брайля.
  • MAGIC – збільшує зображення на екрані та допомагає сприймати його, дублюючи інформацію за допомогою мови.


В інклюзивному читальному залі наявні портативний збільшувач OPAL та дисплей Брайля, а також література шрифтом Брайля.

Інтерʼєр бібліотеки: комфорт читача

Бібліотека має кілька читальних залів зі зручними меблями та компʼютерною технікою. Також організовані куточки для дітей, адже бібліотеку відвідують школярі та читачі з малечею.

На першому поверсі розташований відділ україніки, де зібрана сучасна література з української історії, народознавства, етнографії, культури, мовознавства, літературознавства тощо.

«Тут зібрані книги з 1991 року до сучасності», — підкреслює заступниця директора бібліотеки Карплюк Наталія Анатоліївна.



Фото: Журнал Житомира

У відділі іноземної літератури представлені книги більш ніж десятьма мовами світу. У цьому відділі проводять зустрічі студенти факультетів іноземних мов та мовні клуби.

Більшість книг відділ отримав за програмою «Вікно в Америку» та «Український інститут книги».



Фото: Журнал Житомира (бібліотекарка відділу іноземної літератури Людмила Турик)

Центр освіти, створений за сприяння ГО «Паритет», являє собою симпатичну залу із круглим столом, стендами та книжковими стелажами.


Фото: Журнал Житомира

У виставковій залі бібліотеки регулярно проводять творчі літературні зустрічі, виставки, тренінги.


Фото: Журнал Житомира (
виставка фотодокументів воєнних злочинів рф, здійснених на півночі Житомирщини та презентацію фільму «Шлях допомоги», організована журналістом, режисером та волонтером Дмитром Січнем)


Фото: Журнал Житомира

На другому поверсі розташувався центр «Вікно в Америку». Тут розміщений чималий фонд літератури англійською мовою, зона для читання та роботи з компʼютером і окрема сучасна конференц-зала.


Фото: Журнал Житомира

До Дня Вишиванки у бібліотеці була створена фотозона. Поруч з нею розміщена ретровиставка.


Фото: Журнал Житомира

Wi-Fi мережа покриває майже всю територію бібліотеки. Читачі мають вільний доступ до електронного каталогу. Ним можна скористатися зчитавши QR-код на читацькому квитку.


Фото: Журнал Житомира

Фінансування бібліотеки

Кошти для існування та розвитку бібліотеки забезпечуються обласним бюджетом. На жаль, його замало для закупівлі періодичних видань, компʼютерної техніки та необхідного сучасній бібліотеці оснащення.

Адміністрація та працівники з розумінням відносяться до цього у воєнний час.

«В нас дуже активний колектив. Ми намагаємось приймати участь у різних проєктах, конкурсах, шукаємо чим поповнити читальний фонд», — розповідають бібліотекарі.



Фото: Журнал Житомира

Доступність сучасної літератури

На жаль, в 2022-2023 роках бібліотека не отримувала бюджетні кошти на придбання літератури і передплату періодичних видань. Поповнення фондів переважно відбувалось за рахунок грантових програм.

За 2022 рік ЖОУНБ отримала 1068 книг та 35 комплектів періодики. Джерела поповнення фондів у 2022 році:

  • Державна програма поповнення фондів публічних бібліотек від Українського інституту;
  • обласний обов’язковий примірник;
  • Гете-інститут (німецькою мовою);
  • НБУ ім. Вернадського;
  • Видавництво «Антологія»( книги шрифтом Брайля).


За 1 півріччя 2023 року отримано 580 книг, з них 200 згідно з грантом Французького інституту в Україні.

Задля популяризації літератури пресофіцер 26 артилерійської бригади Олег Калашніков подарував 10 примірників своїх книжок бібліотеці.

На жаль, цього замало, зважаючи ще на те, що відповідно до рекомендацій МК частину фондів було переміщено з відкритого доступу в книгосховище.



Фото: Журнал Житомира

Заходи та проєкти

«Важливою складовою діяльності бібліотеки є організація та проведення різноманітних заходів», — наголошують у адміністрації закладу.

В цьому році бібліотека встигла провести кілька масштабних подій. Серед них конференції для студентів, тренінги для працівників та читачів бібліотеки.

На базі бібліотеки розміщується літній табір для дітей з родин ВПО.


Фото: Журнал Житомира

Регулярно у бібліотеці відбуваються персональні виставки та зустрічі з діячами культури, презентації наукових та художніх видань.

За програмою «Бібліоміст» в закладі проводять курси компʼютерної грамотності та навчання користуванню гаджетом людей старшого віку.



Фото: Журнал Житомира

В бібліотеці проводяться зустрічі садівників та грибників, заняття клубу «Чарівний гачок».

Бібліотека Ольжича організовує зустрічі та засідання розмовних клубів англійською та німецькою мовами.


Фото: Журнал Житомира

Тут можуть отримати психологічні консультації ВПО.

Регулярно в бібліотеці проводяться виставки, благодійні вистави, акції, медіажурнали та інші культурні заходи.


Допомога ЗСУ та переселенцям

Двоє працівників бібліотеки служать в ЗСУ. Бібліотекар Віталій Пивоваров загинув під Бахмутом у січні цього року.


Фото: Суспільне Житомир

Бібліотекарі та інший персонал не лишаються осторонь: донатять, підтримують рідних та знайомих на передовій, приєднуються до акцій та волонтерських заходів.

В День вишиванки біля стін Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича з акції «Намалюй —подаруй!» Запрошували всіх охочих передати вітання і часточку простої людської вдячності нашим пораненим воїнам-захисникам, які лікуються у військових шпиталях.


Фото: Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ольжича

23 травня 2023 року в холі ЖОУНБ ім. О. Ольжича відбувся концерт на пошану українських воїнів, присвячений Дню Героїв. Прозвучали твори у виконанні ансамблю української пісні «Журавка».

Через повномасштабне вторгнення росії чимало родин вимушені були покинути рідні міста та переїхати до Житомира. Для них на базі бібліотеки спільно з БФ «Карітас-Житомир» реалізовано 4 проєкти:


Цілі на майбутнє

Бібліотека дуже потребує фінансування.

«Нам хотілося б оновлення техніки, щоб розвивати цифрову бібліотеку. Ми б хотіли розмістити у відділі каталогів кілька компʼютерів та закуповувати електронні видання задля розвитку електронної читальної зали», – каже Карплюк Наталія.

Директору бібліотеки Врублевському Василю Марцельовичу перш за все хочеться Перемоги та повернення життя і роботи бібліотеки до звичного русла. 

«Я сподіваюсь, що у нас відродиться повною мірою співпраця з видавництвами, збільшиться кількість книжок, зросте фінансування. Багато різних проєктів у стадії реалізації, є задумки на майбутнє. Ми давно вирішили, що бібліотека не є лише книгозбірнею. Вона повинна бути центром громадського, суспільного і культурного життя міста», – каже він.


Фото: Журнал Житомира


Фото: Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ольжича


Фото: Журнал Житомира

Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Також журналістка ЖЖ поспілкувалась із заступницею директора Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Олександрою Леонідівною Промською.

У 2021 році у будівлі обласної бібліотеки міста Рівне завершилась реконструкція. Останній рік вона підтримувалась програмою «Велике будівництво». Щодня бібліотеку відвідує близько 300 відвідувачів.


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Інклюзивність закладу

Для маломобільних груп читачів в бібліотеці було встановлено ліфт і пандус. Для людей з порушеннями зору встановлені тактильна плитка біля входу та інформаційні орієнтири всередині приміщення бібліотеки.

З 2004 року в бібліотеці почав діяти інтернет центр «Окуляр», де людей з порушеннями зору вчать компʼютерній грамотності чи користуванню смартфоном.

Центр обладнаний компʼютерами зі спеціальними програмами, є дисплей Брайля та DAISY плеєр.


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Фонд бібліотеки нараховує близько 80 книг шрифтом Брайля. Бібліотека розробила аудіосайт, на якому розміщуються аудіоподкасти, аудіокниги.

Їх працівники записують у власній студії звукозапису бібліотеки, яка була створена за підтримки організації Ротарі.

Щотижня в бібліотеці працюють кінотеатри для людей із порушенням зору та слуху.

Перша категорія має змогу переглянути фільми з аудіотранскрипцією, а друга – з перекладом жестовою мовою.

Для учнів шкіл проводять уроки толерантності, де діти дізнаються, що світ різноманітний і поруч з ними є різні люди.


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека (хлопчик використовує чашку з індикатором для людей з порушенням зору)

Інтерʼєр та екстерʼєр бібліотеки: комфорт читача

В бібліотеці є кілька читальних залів, де читачі можуть усамітнитись та зосередитись на роботі.

«Читачі приходять до нас зі своїми електронними пристроями і  використовують простір як коворкінг», — розповідає заступниця директора бібліотеки.

Бібліотека повністю покрита мережею Wi-Fi, що дозволяє отримати доступ до інтернету у будь-якій локації.


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

В приміщенні є навчально-тренінговий центр. Є кілька робочих станцій і у відділі гуманітарного розвитку.

«Читачі можуть розташуватися зі своїми матеріалами у будь-якій залі», — каже пані Олександра.

Біля пошукових ресурсів розміщена комфортна зала з круглим столом, за яким можна провести ділову зустріч.

Створена невелика зала для групових занять, де проводяться засідання літературного чи мовного клубу. 


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

У відділі документів іноземної мови працює STEM лабораторія, що надає змогу організованим групам використовувати 3D-принтери і 3D-ручки, графічні планшети, робототехніку та інші прилади.

Між поверхами бібліотеки розташовані мʼякі зони. Деякі відвідувачі надають перевагу саме їм, а не залам.

Також бібліотека надає простір будівлі для організації виставок.

«В нас доволі великі холи, є мобільні конструкції для розміщення і  представлення виставок, мольберти», — розповідає Олександра.



Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Біля входу розташована тераса, яку працівники називають «літньою», тому що саме в цю пору вона оживає: тут проводяться зустрічі клубів, воркшопи, конкурси, зустрічі з авторами.


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Фінансування бібліотеки

«Ми комунальний заклад Рівненської обласної ради. Щороку нам виділяють певний бюджет, затверджують штатний розпис, забезпечують зарплату. Підтримка приміщення, придбання книг, підписка періодики відбувається за рахунок обласного бюджету», — каже Олександра Промська.

Потреби у компʼютерних технологіях закриваються проєктною діяльністю, грантами, меценатською допомогою.



Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Доступність сучасної літератури

«Минулий рік справді був складним, однак ми шукали можливості залучити у свої фонди сучасну літературу», — ділиться пані Олександра.

Для цього у бібліотекарів є три способи:

  • Купівля книг
  • Безкоштовна передача книг видавництвом
  • Проведення акцій (наприклад “Задонать бібліотеці сучасну книгу”.


Інколи бібліотеці надають свої книги самі автори.

Заходи і проєкти


В Рівненській бібліотеці проходить неймовірна кількість заходів різного напряму.

Для найменших в бібліотеці проводять квести на різні тематики: від екології до патріотичної.

«У нас є простір, де відбуваються майстер-класи для дітей, зустрічі батьків з фахівцями: лікарем, психологом тощо», – розповідає заступниця директора бібліотеки.



Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Багато років Рівненська бібліотека проводить вуличні екскурсії містом для його мешканців та гостей.


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Щотижня у відділі мистецтв чи холі вмикається програвач і всі бажаючі приєднуються до уроку танців.


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

До повномасштабного вторгнення групи проводили підсумовуючі зустрічі з організацією показових танців.


Допомога ЗСУ та переселенцям

Пік допомоги бібліотеки Збройним Силам припав на перші місяці повномасштабного вторгнення.

«Хтось плів сітки, хтось шив матраци, хтось збирав кошти», — каже Олександра Леонідівна.

Також працівники бібліотеки відправляли військовим необхідні речі. Сини деяких колег служать у лавах ЗСУ, отож вони завжди можуть звернутись до бібліотеки по допомогу.


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

З 2014 року бібліотека активно підтримує вимушено переселених осіб. Для них проводять правову допомогу та курси удосконалення української мови.

На базі бібліотеки діє група психологічної підтримки.

У 2022 році провели фотовиставку «Рівне очима рідних незнайомців».

Минулого року було організовано кілька виставок місцевих художників на літній терасі. Виручені за продаж кошти передавали на допомогу захисникам України.


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Цілі на майбутнє

Зараз колектив Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки активно працює над наповненням сайту «Рівне і рівняни у фотографіях».

«Постійно шукаємо людей, які готові поділитись фото, щоб репрезентувати Рівне 20-го століття», — ділиться пані Олександра.

Наступного року бібліотека планує розробити курс, який буде презентувати тему інклюзивності для закладів культури.

Постійним бажанням є популяризація української і місцевої культури. На ютуб-каналі бібліотеки можна переглянути відеопроєкти, присвячені різним сторінкам історії та культурного життя Рівненщини.

«Свого рівня ми досягли завдяки колективу. Це класні спеціалісти, які вміють адаптуватися, працювати, вони не відсахаються від інновацій. Ми хочемо бути затребуваними, тому шукаємо, вчимося, відгукуємося», – каже Олександра Леонідівна.


Фото: Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека

Поділитись

Новини по темі: