26 червня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Громаду на Житомирщині суд зобов'язав підготувати документи для збереження культурної спадщини – городища і курганів

Громаду на Житомирщині суд зобов'язав підготувати документи для збереження культурної спадщини – городища і курганів

  • Фото: Мережа
  • 13 червня, 2024 18:35

Суд визнав протиправною бездіяльність виконкому Миропільської селищної ради та зобов'язав вжити заходів для розроблення і затвердження історико-архітектурного опорного плану історично населеного місця - смт Миропіль. Про це повідомили у Житомирській обласній прокуратурі. 

Йдеться про древнє поселення Миропіль Житомирського району, в околицях якого археологи свого часу виявили пам'ятки V-VIII ст. – городище і кургани. 

З метою збереження культурної спадщини, Постановою Кабміну України у 2001 році його внесено до Списку історичних населених місць України.

Відповідно до чинного законодавства, такі населені пункти повинні мати історико-архітектурний опорний план з визначенням історичного ареалу.

Однак прокурори встановили, що дотепер орган місцевого самоврядування не забезпечив розробку плану. За таких обставин виникає загроза самовільної, неконтрольованої забудови історичної місцевості, що може призвести до руйнування цінних пам’яток історії та культури.

Чуднівська окружна прокуратура звернулася до суду, який зобов’язав селищну раду вжити відповідних заходів. 

Органи прокуратури Житомирщини, у межах компетенції, проводять цілеспрямовану роботу щодо збереження історичної та культурної спадщини нашого краю.

Зокрема, прокурорами заявлено аналогічні позови щодо розроблення і затвердження історико-архітектурних опорних планів для міст Радомишля, Коростишева, Овруча та смт Любара. Наразі справи розглядає суд.

Журнал Житомира писав, що на Житомирщині прокуратура повернула громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тис. грн.

150 тис грн суд стягнув з підприємства за самовільне використання води з річки Гуйва.

Поділитись

Новини по темі: