24 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Без відвідувачів, але з новими експонатами. Як Житомирський краєзнавчий музей переживає війну

Без відвідувачів, але з новими експонатами. Як Житомирський краєзнавчий музей переживає війну

  • 18 травня, 2022 10:12

Після російського вторгнення Житомирський краєзнавчий музей, як й більшість інших музеїв країни, був вимушений закритися. Сьогодні, 18 травня, Міжнародний День музеїв. Директор Житомирського краєзнавчого музею Роман Насонов розповів "Журналу Житомира", як заклад переживає ці важкі часи та які плани має на майбутнє.

Без відвідувачів, але з новими експонатами

Музей не приймає відвідувачів, але активно працює над поповненням фондів новими експонатами.

"Як тільки почалася війна ми вирішили перенести всі експонати музею до сховища. І відтоді закрилися. Музей закрився, але експонати продовжують надходити. На жаль, під час бойових дій – частина співробітників залишилися без роботи, адже музей не працює. На цей час збираємо речі, які пов'язані з російською агресією. Люди часто приносять вишиванки, кераміку. У нас вже є той самий півник про якого говорила вся країна. Плануємо представляти в музеї побутові речі російського вояки. Це може бути, що завгодно: від етикеток із їхніх "щєй" до шевронів. Звертаємося, до тих, хто працює у гуманітарних штабах у нас і за кордоном – збираємо етикетки, упаковки з товарів, накладні про прибуття та відправку, де зазначені країни, які надали Україні допомогу", – розповів директор краєзнавчого музею.

 

Картини перенесли до сховища. Фото Романа Насонова

Внутрішній дворик

Музейники не лише шукають нові експонати. Наразі тривають роботи з облаштування внутрішнього дворика музею. Там планують проводити лекції та розміщувати деякі експонати.

"Також займаємося упорядкуванням внутрішнього дворика. Раніше він використовувався для господарських потреб. У дворику хочемо розмістити деякі витвори скульптури, проводити лекції. Крім цього, висаджуємо рослини, дерева, кущі, щоб озеленити та додати краси. Зробили заклик в соціальних мережах, щоб хто міг подарувати нам рослинку або деревце. Люди відгукнулися. Наша колишня співробітниця, яка виїхала закордон, вмовила свого чоловіка привезти нам два невеличкі дерева. Навіть із Любару привозили рослини", – повідомив Роман Насонов.

 

Магістрат

Краєзнавчий музей досі не переніс свої експозиції в будівлю Магістрату. Тривають роботи з проєктування.

"Щодо магістрату. Там глухо. Основні роботи мали проводиться з опаленням, але вони стали. Питання по під'єднання та посилення енергомереж – під'єднали, але знову ж таки витяжки не тестували. На даний час займаємося проєктуванням меблів до майбутніх експозицій, тобто вирішуємо, як меблі стоятимуть, на що кріпитимуться", – сказав директор музею.

 

Міжнародний день музеїв

Сьогодні на честь свята музей вперше від початку повномасштабної війни відкриється для відвідувачів.

"Сьогодні день музею, проігнорувати це свято ми не можемо. Тому вперше від початку війни проводимо заходи. Об 11:00 відбудеться лекція археолога. О 13:00 відкриється фотовиставка Digital Art Progekt "РЕГІОНИ", авторкою якої є українська художниця Вікторія Грохольська. Її роботи в якості аватарок на своїх сторінках у соцмережах використовує мало не кожна четверта українка. Виставка проходитиме в одному залі. Всі інші експозиційні та виставкові зали залишаться зачиненими", – зазначив Роман Насонов.

Директор музею додав, що заклад культури продовжить свою повноцінну роботу після завершення війни.

Поділитись

Новини по темі: