23 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Турецька валюта – особливості і динаміка розвитку

  • 30 березня, 2020 13:25

Туреччина відноситься до найбільш популярних місць відпочинку серед українців. Багато жителів України також іноді відправляються туди, щоб підзаробити. Накопичену зарплату або суму, що залишилася після відпочинку, обов'язково захочеться витратити на батьківщині. Для того, щоб поміняти гроші, буде корисно дізнатися актуальний курс турецької ліри до гривні.

Є багато способів обміняти турецьку валюту – звернутися до банку, але це довго й не завжди зручно, онлайн-обмін через сайт, але це небезпечно й без гарантій, або ж звернутися в перевірений обмінник валют, де буде кращий курс та надійна система безпеки.

Особливості становлення сучасної турецької валюти

На даний момент ліра – офіційна і єдина грошова одиниця в Турецькій Республіці. Центральний банк країни є емітентом грошової маси і саме він щоденно публікує курс турeцької ліри і її вартість в еквіваленті інших валют. Розглянемо основні історичні подіі в історіі становлення валюти:

  • Ліра вперше з’явилась в 1844 році, коли Туреччина ще була Османською імперією і започаткував її османський правитель Абдул-Меджид. Перший час валюта являла собою золоті монети, і тільки в 1920 році їх почали друкувати на папері. При цьому попередню грошову одиницю "куру" не вивели з обігу, так як нею розмінювали ліри. До початку 1880-х їх вартість була зафіксована по відношенню до золота і срібла.

  • В кінці 1990-х відбулася гіперінфляція, через яку номінал купюр доходив до двадцяти мільйонів, а котирування істотно змінювалися кожен день. У 2003 році, разом зі стабілізацією економіки, була випущена нова серія банкнот з «відрізаними» шістьма нулями. Всього було випущено дев'ять серій паперових грошей, проте зараз в обороті дійсна тільки остання з них.

  • У 2005 році керівництво турецької держави прийняло рішення здійснити грошову реформу і провести деномінацію національної валюти. Суть її полягала в прирівнюванні нової турецької ліри до 1 млн в колишній валюті.

На сьогоднішній день в обороті знаходиться 6 видів монет і 6 видів купюр різного номіналу. Курс турeцькоі ліри відрізняється в обмінниках валют України.

Чим більший номінал паперової купюри-тим більше її довжина і ширина. Дизайн сучасних банкнот має кілька особливостей:

  • На передній частині кожної з них намальований Мустафа Кемаль Ататюрк. Він був першим президентом Турецької Республіки і важливим політичним діячем країни;

  • На задній частині зображуються портрети різних відомих особистостей-математиків, архітекторів, письменниць, музикантів.

  • У міру збільшення номіналу валюти віддаляються і роки життя діячів мистецтва.

  • Купюри відрізняються забарвленням.

Від шахрайських підробок банкноту захищає голографічна стрічка, водяний знак і опуклі цифри.

Яку валюту краще ввозити до Туреччини?

Варто відзначити, що незважаючи на динамічний і перманентний розвиток турецької економіки, турецькі гроші не можна назвати стабільною грошовою одиницею. Тому рекомендується при відвідуванні цієї країни мати в наявності американські долари або євро. Крім того, у великих містах є можливість розплачуватися англійськими фунтами стерлінгів і російськими рублями. Проте слід підкреслити, що в громадському транспорті і на ринках платити доведеться в місцевій валюті, тому рекомендується мати з собою запас турецьких банкнот і монет.

Турецька Ліра не дуже поширена, тому далеко не кожен банк і обмінний пункт зможе запропонувати послуги з конвертації даної валюти. Обмінюючи її у приватних осіб, ви ризикуєте наштовхнутися на підробку. Тому краще звертатися до надійного обмінника валют і звісно ж звертати увагу на курс турeцькоі ліри.

Поділитись

Новини по темі: