7 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Раптовий стрибок цін: Антимонопольний комітет перевіряє, чому подорожчали яйця

Раптовий стрибок цін: Антимонопольний комітет перевіряє, чому подорожчали яйця

  • Фото: ілюстративне, unsplash
  • 21 жовтня, 2022 12:11

Антимонопольний комітет почав перевірку щодо суттєвого здорожчання курячих яєць протягом вересня та жовтня. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

За даними Держстату, за три місяці – з червня по вересень ціни на курячі яйця зросли на 54%, що значно вище загального зростання споживчих цін.

У комітеті вважають, що підвищення цін на яйця може й не мати об'єктивних підстав, навіть з урахуванням економічних наслідків війни.

Під час аналізу зміни вартості будь-якого товару необхідно зважати на собівартість його виробництва. Щодо курячих яєць виокремлюють такі основні витрати: корми, витрати на енергоносії, витрати на зарплати, ветеринарні препарати тощо.

В АМКУ кажуть, що ціни на ринку кормів у цьому сезоні залишаються низькими, коливання вартості лише приблизно на 10% у різних регіонах України. 

Також у комітеті вказують, що на початку повномасштабної війни лише один виробник повідомив про втрату поголів'я курей та виробничих потужностей. Це група компаній «Авангард», яка є одним із найбільших виробників курячих яєць в Україні. Компанія зазнала втрат на Донеччині, Харківщині, Київщині та Херсонщині. Інші виробники про втрати не повідомляли.

В АМКУ резюмували, що наразі відсутня інформація, яка б підтверджувала наявність об’єктивних факторів для подорожчання яєць одразу на 54% за три місяці.

"Комітет розпочав дослідження причин збільшення цін на яйця курячі у шкарлупі у вересні-жовтні 2022 року. АМКУ братиме до уваги, що підприємства (в тому числі домінуючі) мають право захищати свої законні інтереси, особливо з урахуванням воєнного стану. Водночас такі дії суб’єктів господарювання не повинні бути надмірними. Під час дослідження Комітет має намір здійснити широкий аналіз всіх факторів впливу на цінову поведінку суб’єктів господарювання та уже надіслав їм вимоги про надання інформації", – йдеться у повідомленні АМКУ.

Поділитись

Новини по темі: