18 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Як змінилась середня зарплата в Житомирській області та чи влаштовує вона працівників: інфографіка

Як змінилась середня зарплата в Житомирській області та чи влаштовує вона працівників: інфографіка

  • Фото: УНІАН Володимир Гонтар
  • 5 липня, 2023 14:13

За рік у Житомирській області середня зарплата зросла на 17%. Про це йдеться в аналітиці, яку опублікував портал Work.ua.

"У дослідженні аналітики опрацювали масив із 218 000 вакансій, розміщених на Work.ua у період з ІІ кварталу 2022 року по ІІ квартал 2023 року, та розглянули зміну зарплат", — зазначається у звіті.

За даними Work.ua, з ІІ кварталу 2022 року по ІІ квартал 2023 року середня зарплата в Україні зросла на 10% — з 15 000 грн до 16 500 грн. 

У географічному розрізі показує, що найбільше зростання відбулось у містах в центрі країни (до +17%) і особливо на заході (до +23%). 

"Фактично там зарплати підтягнулись до рівня півдня і сходу, де оплата праці була дещо вища, ніж в цілому 
по Україні", — кажуть дослідники.

Інфографіка Work.ua

 

Зарплата залежить від посади та міста

 

У десятці найпоширеніших посад в Україні найбільший відсоток зростання середньої зарплати відбувся в офіціантів (+50% до 15 000 грн), кухарів (+33% до 16 000 грн), охоронців (+33% до 12 000 грн) та бухгалтерів (+21% до 17 000 грн). 

Примітно, що навесні 2023 року за цими посадами спостерігався найбільший приріст вакансій. Дослідники припускають, що такий попит могло спричинити активне зростання малого бізнесу, який збільшував оплату праці для залучення працівників у великій кількості.

Хоч серед водіїв зростання медіани не відбулось, проте серед представлених професій вони отримують найбільшу середню зарплату 22 000 грн.

Інфографіка Work.ua

 

Вища конкуренція за кандидатів — вище зростання зарплат

 

Найбільше зростання середньої зарплати спостерігається у галузі "Готельно-ресторанний бізнес, туризм" (+36% до 15 000 грн), "Будівельна промисловість" (+19% до 19 000 грн) та "Роздрібна торгівля" (+17% до 14 000 грн). 

Зростання зарплат у цих галузях може свідчити про розвиток малого бізнесу у сфері обслуговування, популяризацію внутрішнього туризму та збільшення попиту на спеціалістів з відновлення і розбудови України через війну. До того ж "Готельно-ресторанний бізнес" і "Будівельна промисловість" належать до галузей, які за кількістю вакансій відновились на понад 100%. Тобто тут ринок праці перенасичений пропозиціями й, щоб підігріти попит, роботодавці підвищують зарплати.

Також спостерігається зростання конкуренції за продавців-консультантів і менеджерів з продажу. Зазвичай таких фахівців бізнес потребує у великій кількості, оскільки вони складають значну частину штату компанії.

Інфографіка Work.ua

 

Що думають про зарплати роботодавці та співробітники

 

Згідно з опитуванням Work.ua, в якому взяли участь 550 роботодавців, 79% компаній планують підвищення зарплат у 2023 році.

Інфографіка Work.ua

 

Цікавою є думка співробітників щодо зарплат. За даними опитування, в якому взяли участь 1 103 респонденти, лише 11% вважають свою зарплату ідеальною. На противагу їм, 28% опитаних вважають оплату праці категорично невідповідною. Крім того, низька зарплата є найвагомішим фактором, який впливає на рішення змінити роботу, більше ніж вигорання та відсутність інтересу до роботи.

Інфографіка Work.ua

Поділитись

Новини по темі: