8 вересня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • 7,5 га земель оборони повернуто у державне володіння: ділянкою поблизу Житомира двічі незаконно заволоділи

7,5 га земель оборони повернуто у державне володіння: ділянкою поблизу Житомира двічі незаконно заволоділи

  • Фото: Ілюстративне
  • 9 липня, 2024 18:31

Суд зобов’язав приватне товариство повернути Житомирській ОВА 7,5 га земель оборони з цільовим призначенням для ведення лісового господарства. Про це повідомляють в Житомирській обласній прокуратурі .

Йдеться про земельну ділянку вартістю 186 млн грн, що на території Станишівської сільської ради Житомирського району (за межами с. Зарічани).

У 2019 році приватне товариство, з метою будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення, зареєструвало на землю право оренди. А згодом ділянку розділили на три окремі, з присвоєнням нових кадастрових номерів.

Однак прокурори встановили, що право оренди зареєстровано незаконно. Відповідач використав недостовірні відомості з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Її сформовано на підставі розпоряджень, які суд свого часу визнав незаконними, а також недійсного договору оренди.

До того ж, під час відведення землі незаконно змінено її цільове призначення та вилучено у постійного землекористувача – ДП Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат Міністерства оборони України.    

Фактично товариство повторно вчинило дії щодо заволодіння і використання земель оборони, без жодного рішення та правовстановлюючих документів.

За таких умов державі створено перешкоди у користуванні та розпорядженні своїм майном.  

Житомирська обласна прокуратура, в інтересах держави, звернулась до суду.

Наразі позов щодо усунення перешкод у користуванні і розпорядженні землею шляхом скасування держреєстрації права оренди та повернення її  законному користувачу задоволено.

Також Господарським судом Житомирської області скасовано держреєстрацію усіх трьох ділянок у Держземкадастрі як земель рекреаційного призначення.

Журнал Житомира писав, що прокуратура Житомирщини повернула державі майже 25 га лісогосподарських земель.

Громаді в Житомирському районі повернуто з незаконного користування понад 160 га землі.

Понад сотню гектарів землі вартістю 8,2 млн грн повернуть громаді на Житомирщині.

Поділитись

Новини по темі: