17 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • У Зеленського розглядають варіант запровадження карток на продукти

У Зеленського розглядають варіант запровадження карток на продукти

  • 11 січня, 2022 12:47
Офісом президента Володимира Зеленського вивчається можливість впровадження в Україні продуктових карток для малозабезпечених категорій населення.

Про це у коментарі ВВС News Україна заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко.

Перспектива переходу частини населення на продуктові картки, як зазначається, викликана здорожчанням харчів внаслідок різкого стрибка вартості російського газу.

Устенко вважає, що в українських умовах зниження чи скасування ПДВ на харчі, навіть тимчасове, потягне додаткові витрати з державного бюджету на адміністрування податків та зашкодить конкуренції між виробниками та реалізаторами харчів.

"У наших умовах це додатковий ризик для економіки", - вважає він.

А от більш прийнятним варіантом, каже економіст, могла б бути цільова фінансова підтримка - за аналогією із програмою "єПідтримка", доступної тим, хто встановив на смартфоні урядовий додаток "Дія".

Олег Устенко не виключив запровадження чогось на кшталт "продуктових карток", які діють у США для незаможних громадян.
 

"В Офісі президента позиція більше ніж чітка: передусім мають отримати підтримку найбільш вразливі та незахищені верстви населення. Як? Варіанти розглядатимуться. Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamps у системі "Дія" - так званих "продуктових чеків", як це практикується в США", - заявив Олег Устенко.


Він наголосив, що "це антикризові заходи, які можуть упроваджуватися в разі необхідності".

У мережі на таку ініціативу вже відреагували з гумором.

Поділитись

Новини по темі: