18 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • На піску та з кардамоном: в новій житомирській кавʼярні готують справжню каву по-турецьки

На піску та з кардамоном: в новій житомирській кавʼярні готують справжню каву по-турецьки

  • Фото: Журнал Житомира
  • 13 квітня, 2023 18:00

Декілька місяців тому в Житомирі по вулиці Покровській відкрилась унікальна кавʼярня "Турка", де каву готують на піску. Заклад відрізняється особливою атмосферою, і звичайно, там готують запашну та насичену каву.

Журналістка ЖЖ поспілкувалась із засновниками кавʼярні та дізналась більше про особливості кави по-турецьки.


Фото: Журнал Житомира

Історія відкриття закладу: приводом став подарунок студентських років

Власниками кавʼярні є подружжя, Павло та Юлія. Юлія зізнається, що ідею відкрити кавʼярню, де готуватимуть каву по-турецьки, з чоловіком виношували протягом трьох років.

«Я ще як студентом був, в мене була домашня машинка на шість маленьких турочок, мені хтось подарував. І от я згадував, що це зовсім інша кава», — ділиться Павло.

Очевидно, що власники кавʼярні і самі є великими поціновувачами ароматного напою. В Житомирі, за словами Юлії, не так багато закладів, де кава справді смачна. Вона стверджує, що часто при відкритті кавʼярня пригощає гостей дуже смачними напоями, а згодом знижує планку, і кава не має більше такого смаку. Отож, подружня пара вирішила відкривати власну кавʼярню і здійснювати мрію — готувати ідеальну каву.


Фото: Журнал Житомира

Тонкощі процесу приготування кави на піску

Для приготування смачної кави по-турецьки перш за все потрібно правильно обрати сорт кави. Юлія зізнається, що сорти з чоловіком обирали на свій смак.

«Це повинна бути чиста арабіка гарної якості. Ціновий показник такої кави вище середнього», — розповідає Юлія.

Кава закидається до турки та заливається водою кімнатної температури. Спеції варто додати відразу, адже так краще розкривається аромат напою. Важливим етапом приготування є підняття кави. Бариста не повинен втратити пінку, в якій зібрані кавові масла.

Юлія підкреслює, що чим повільніше нагрівається кава, тим яскравіше розкривається її смак. Саме завдяки апарату для приготування кави на піску вдається досягти найкращого результату, адже вона нагрівається поступово, розкриваючи найтонші відтінки смаків та ароматів. 

«Кава може бути зі смаком горіху, карамелі, шоколаду, винограду, проте за неправильного приготування вони не розкриваються», — наголошує власниця кавʼярні.

Ще однією характерною рисою кави на піску є те, що зерна змелюються буквально в пилюку. Для цього доводиться використовувати спеціальне оснащення.

Пісок для апарату також спеціальний, його кавʼярня замовляє в інтернеті. Юлія зізнається, що одного разу їм надіслали звичайний річковий пісок, та ще й з жуками. Звичайний пісок має іншу термовіддачу, що негативно впливає на процес приготування та смак напою.

Турка обовʼязково використовується мідна, а в середині — нікель. Значення має і форма: вона повинна забезпечувати рівномірне прогрівання кави.


Фото: Журнал Житомира

Подається кава по-турецьки зі склянкою води, щоб очистити рецептори від зайвих смаків перед прийомом напою та відчути чистий смак кави. Також водою можна прополоскати ротову порожнину після напою, оскільки кава по-турецьки має густий осад.


Якою буває кава по-турецьки

В кавʼярні представлено декілька видів кави по-турецьки:

  • Класична. Містить лише мелені кавові зерна (цукор за бажання).
  • По-карибськи. В ній відчувається яскравий аромат та присмак кориці, апельсинової цедри і мускатного горіха.
  • Азійська. Пряна суміш бодяну та кардамону має зігріваючий ефект, що найкраще підходить для дощових та вітряних днів.



Фото: Журнал Житомира

Є ще безліч різноманітних рецептів (з морською сіллю, лавровим листом, різними східними спеціями), проте Юлія з Павлом додали до свого меню лише те, що на їх думку смакує найкраще.

Подружжя розповідає, що гості їх закладу можуть коригувати рецепти за власним бажанням, комбінувати спеції по-іншому чи в інших пропорціях, що є доволі цікавою та зручною пропозицією.


Фото: Журнал Житомира

Як проходить навчання барист, що готують каву на піску

Навчання барист засновники кавʼярні проводили самостійно. Перед цим їм довелось докладно ознайомитись із процесом та правилами приготування кави по-турецьки, довести до ідеалу власні вміння, а вже після того приступати до їх передачі.

«Скільки людей не навчалось, всі просто в захваті від цього процесу. Дівчата чекають поки зроблять замовлення кави в турочці, бо їм подобається процес приготування», — каже Юлія.

Павло зізнається, що навіть у закладі любить готувати собі каву сам, оскільки також насолоджується цим процесом. 


Плани на майбутнє

Наразі заклад планує розвиватись, збільшити кількість посадкових місць, додати більше декоративних елементів та меблів, розширити меню. Власники стверджують, що найважливішою для них є думка гостей.

«Дуже приємно коли відвідувачі говорять, що таку каву вони пили лише в Туреччині. Найважливішими є спілкування, духовна складова та затишна атмосфера», — ділиться Юлія.

Скуштувати смачну каву по-турецьки в кавʼярні "Турка" можна за адресою вул. Покровська, 15.


Фото: Журнал Житомира

Поділитись

Новини по темі: