З настанням осені на Житомирщині активно розпочався сезон збору грибів, що приносить не тільки радість від тихого полювання, але й потенційні ризики. Гриби є специфічним продуктом, і неправильне їх споживання може призвести до отруєнь. Тому важливо пам’ятати про основні правила безпеки під час збору та підготовки грибів до споживання.
Начальник відділу санепіднагляду Держпродспоживслужби області Ірина Загородня та біолог Марина Швець розповіли, як правильно збирати та споживати гриби, щоб уникнути отруєнь.
Гриби містять значну кількість азотистих речовин, таких як білки, а також жири, вуглеводи, вітаміни (В1, РР) та мінерали (зокрема фосфор). Однак клітковина хітин, що входить до їхнього складу, погано перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають важкою їжею. Тож підходити до їх збору та приготування потрібно з особливою обережністю.
Детальніше у відео:
Нагадаємо, що На Житомирщині зафіксовано два випадки отруєнь грибами цього року.