16 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Армія
  • Жінки в Україні повинні стати на військовий облік: наказ Міноборони

Жінки в Україні повинні стати на військовий облік: наказ Міноборони

  • 23 грудня, 2021 10:30
Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей і професій, які передбачають, що жінки мають стати на військовий облік військовозобов'язаних. 

Як повідомляє BBC News Україна, відповідний наказ Міноборони від 11 жовтня набув чинності.

В переліку безліч популярних професій, як от програмісти, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

З повним переліком професій можна ознайомитися за цим посиланням.
 

Оновлений закон

 

"Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних", - йдеться у змінах до закону.


Відповідно до закону про військовий обов'язок та військову службу, військовозобов'язані - це особи, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

На облік військовозобов'язаних братимуть жінок, які мають відповідну спеціальність та "придатні для проходження військової служби за станом здоров'я та віком". Для жінок граничний вік - 60 років.

Таких жінок можуть залучати до лав ЗСУ або до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час вони можуть долучатись до війська лише добровільно за контрактом.

"Жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками", - йдеться в законі.

Тепер роботодавець має проконтролювати, щоб жінки відповідних спеціальностей, які вже працюють на підприємстві за переліком, стали на військовий облік. Також, перш ніж брати жінку на роботу, роботодавець має перевіряти в неї документи про взяття на військовий облік.

Порушення норм каратиметься штрафами від держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Якою саме буде процедура взяття на облік та у які терміни жінки мають отримати новий статус, Міноборони обіцяє роз'яснити додатково.

Відповідно до закону, дані про військовозобов'язаних вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Веденням реєстрів займаються територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання військовозобов'язаних. Але, відповідно до нового закону про декларування місця проживання, встати на облік можна також там, де людина задекларує своє фактичне місце проживання, а не реєстрації.

У воєнний час військовозобов'язаним заборонено покидати країну.
Поділитись

Новини по темі: