26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

2022 рік у Житомирській області оголосили роком Івана Огієнка

  • 16 грудня, 2021 12:15
У Житомирській області 2022 рік оголосили роком Івана Огієнка. Відповідний проєкт рішення підтримали депутати обласної ради

У 2022 році виповнюється 140 років від дня народження українського науковця, митрополита, політичного та громадського діяча, мовознавця, лексикографа, історика, педагога.

Іван Огієнко народився у містечку Брусилові Радомишльського повіту Київської губернії 14 січня 1882 року в бідній селянській родині Івана та Єфросинії Огієнків. Був шостою дитиною в сім'ї. Помер митрополит у м. Вінніпег; похований на православній секції Меморіального парку «Ґлен Іден».

В 1995 в Україні заснована премія імені Івана Огієнка. Засновниками премії є Житомирська обласна рада, Всеукраїнське товариство Івана Огієнка, Національна Спілка письменників України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Т.Г.Шевченка, Академія мистецтв України. 

Премія імені Івана Огієнка - друга в Україні багатогалузева премія після Шевченківської і виплачується за заслуги у розвитку національної духовної культури, утвердження української державності, міжнаціональної та міжконфесійної злагоди у п’яти номінаціях: «Література», «Мистецтво», «Освіта», «Наука», «Громадська, політична та духовна діяльність».
Поділитись

Новини по темі: