19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Шахраї продають фейкову «Дію» з COVID-сертифікатом і функцією зміни віку

  • 26 жовтня, 2021 9:25
В Україні почали продавати фейковий застосунок «Дія» для Android, у якому користувачі можуть самі редагувати данні, зокрема змінювати вік.

Як повідомляє gagadget.com, у ньому є екземпляри студентського квитка, паспорта громадянина України, картки платника податків та посвідчення водія.

Звісно, не забули і про найактуальніше — COVID-сертифікати. З оновленням з'явився внутрішній COVID19-сертифікат. Документ — зелений, тобто свідчить про проходження повного курсу вакцинації (2 дози).





Шахраї відзначають, що фейковий застосунок не викликає підозр у продавців, у зв'язку з чим неповнолітні можуть купувати в магазинах алкоголь і сигарети.

Ціна становить 120 грн. Софт рекламують у Telegram-каналі і в Facebook.


 

Реакція Мінцифри


Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що підробка не валідується через QR-код. Він додав, що користувачів такого застосунку можуть притягнути до кримінальної відповідальності за підроблення документів. За це може загрожувати до 17 тисяч гривень штрафу, арешт, обмеження й навіть позбавлення волі.

«Я поставив команді завдання розробити новий електронний документ "паспорт ув'язненого", а організаторам цього шахрайства приготуватися стати першими бета-тестувальниками», — написав міністр в Telegram.
Поділитись

Новини по темі: